Site coolinaria.ro

10 legume sanatoase de inclus in dieta zilnica


10 legume sanatoase de inclus in dieta zilnica Mai toata lumea ne spune sa consumam cat mai multe legume. Mama, doctorul de familie, nutritionistii ne sfatuiesc sa includem in dieta zilnica multe fructe si legume. Datorita aportului de vitamine, minerale si proteine, ele au grija de sanatatea noastra. Iata 10 legume ideale pentru a ne feri sau pentru a trata diverse afectiuni.

1. Morcovi. Pentru a nu avea probleme cu ochii, parul si pielea, trebuie sa mananci morcovi. Dintre toate legumele, acestia contin cei mai multi antioxidanti, iar vitamina C are grija de sistemul cardiovascular.
Sursa de: vitaminele B, C si K, folati, magneziu, potasiu.

2. Rosiile lupta impotriva cancerului datorita continutului de licopen. In plus, pentru ca au vitamine multe, reduc radicalii liberi din organism si tin tensiunea arteriala sub control.
Sursa de: vitaminele A, B, C, E si K, fier, calciu, potasiu, fosfor, seleniu, acizi organici.

3. Sparanghelul contine numai 4 calorii, deci bun pentru dietele de slabire, si este eficient in tratarea depresiei si a inflamatiei.
Sursa de: vitaminele A, B, C si K, fibre, potasiu.

4. Legume crucifere Broccoli. Antioxidantii din structura sunt benefici pentru a reduce riscul dezvoltarii cancerului de plamani si de stomac. Intareste sistemul imunitar datorita folatilor, betacarotenului si vitaminei C, astfel ca e bun pentru a evita raceala si gripa. Despre legumele crucifere se mai stie ca incetinesc instalarea procesului de imbatranire.
Sursa de: vitaminele C si K, calciu, potasiu, fier, acid folic.

Varza de Bruxelles este recomandata mai ales femeilor insarcinate datorita continutului de acid folic. Acesta previne problemele sistemului nervos al bebelusului.
Sursa de: acizi grasi omega-3, vitamina C, vitamina K, potasiu si fibre.

5. Dovlecei. In caz de astm, osteoartrita sau artrita reumatoida, doctorul recomanda dovlecei pentru ca au mult betacaroten si vitamina C, acestea fiind cunoscute pentru efectele antiinflamatorii.
Sursa de: vitaminele A si C, fibre, magneziu, potasiu.

6. Spanac. Oamenii de stiinta sunt de parere ca o dieta cu mult spanac poate sa previna foarte multe afectiuni, de la boli de inima la cancer de colon, osteoporoza si artrita.
Sursa de: vitaminele B, C, E si K, carotenoizi, potasiu, fier, magneziu, calciu.

7. Cartoful dulce e o sursa de energie intrucat contine fier si fibre, dar imbunatateste si sistemul digestiv si ne protejeaza de cancer prin continutul de mangan si vitaminele A si C.
Sursa de: vitaminele A, B si C, fier, potasiu, fibre, mangan.

8. Vinetele contin nasunina, un antioxidant benefic pentru inima. In asociere cu potasiu si fibre, poate sa reduca riscul instalarii dementei sau chiar atacul cerebral.
Sursa de: acid folic, vitaminele A, B si C, carotene, proteine, calciu, magneziu, fosfor.

9. Gogosarii sunt renumiti pentru acid folic si licopen. Potrivit unor studii recente, consumati zilnic, ei diminueaza riscul dezvoltarii cancerului de plamani, pancreatic si de colon.
Sursa de: vitaminele A, B si C, calciu, potasiu, fosfor.

10. Ceapa impiedica pierderea rapida a calciului datorita unei peptide. De asemenea, e buna impotriva diabetului si a bolilor cardiovasculare intrucat contine folati si vitamina C.
Sursa de: calciu, grasimi sanatoase, proteine, fibre, vitaminele A, B, C si K, calciu, fosfor, potasiu, omega-3, omega-6.

Autor:  Alina Tibichi