Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit sufleu de ciocolata


Sfaturi pentru gatit sufleu de ciocolata Sufleul face parte din categoria deserturilor pentru care ai nevoie de putine ingrediente si care se pregatesc intr-un timp scurt. Trebuie, insa, mare atentie la temperatura cuptorului, intrucat un singur minut in plus ori in minus poate sa compromita reteta.

Sufleul poate fi servit cu orice ocazie. Intrucat majoritatea dintre noi pregatesc, cel mai adesea, tort pentru mesele festive spre exemplu, cu siguranta un sufleu de ciocolata este binevenit.

Iata in continuare doua retete de sufleu de ciocolata si cateva sfaturi.

Reteta Sufleu de ciocolata - 1
Ingrediente

8 albusuri mari, 2 linguri zeama de lamaie proaspata, 2-3 linguri zahar fin, 50 g zahar normal, aproximativ 130 g ciocolata amaruie tocata.

Mod de preparare
Scoate tava si gratarul din cuptor pentru a fi cat mai mult loc si seteaza-l la 190 grade Celsius. Greseaza cu unt cateva forme de sufleu, apoi presara zahar. Ciocolata trebuie topita la bain-marie. In alt vas pentru bain-marie pune zaharul, albusurile si zeama de lamaie. Amesteca pana cand se incalzesc putin, dupa care indeparteaza bolul de caldura si bate ingredientele cu ajutorul unui mixer electric.

Folosind o spatula de cauciuc, incorporeaza ciocolata in compozitia cu oua. Amesteca bine si toarna usor in formele dintr-un set pentru sufleu de ciocolata, pregatite anterior, dar fara a le umple (e necesar un spatiu cam de 2,5 cm). Forma de copt trebuie pusa in mijlocul cuptorului. Dupa aproximativ 20 minute aproape ca si-a dublat volumul si s-a rumenit. Atunci poti sa o scoti si sa presari zahar fin. Se serveste imediat.

Reteta Sufleu de ciocolata - 2
Ingrediente

ciocolata, faina, lapte, sare, 100 g zahar, esenta de vanilie, galbenusuri, unt, zahar pudra, albusuri, smantana.

Mod de preparare
Marunteste ciocolata. Topeste untul la bain-marie. Adauga faina, sare si lapte si amesteca repede, pana cand mixul se ingroasa si incep sa se formeze bule. Indeparteaza bolul de caldura, pune bucatelele de ciocolata si amesteca in mod constant. Cand ciocolata s-a topit de tot, amesteca cu 100 g zahar si esenta de vanilie, folosind un mixer electric. Incorporeaza apoi galbenusurile si da compozitia la rece peste noapte.

Greseaza cu putin unt o forma si presara zahar pudra (impiedica sufleul sa fie prea gras). Bate spuma albusurile, apoi pune smantana si zaharul pudra. Bate iarasi bine totul. La final, toarna compozitia cu ciocolata peste albusuri si amesteca la viteza mica. Umple forma, dar nu in totalitae, si da la cuptor pentru 20-25 minute.

Sfaturi pentru un sufleu de ciocolata perfect
- ouale trebuie sa fie la temperatura camerei. Separa-le atunci cand sunt reci, apoi lasa-le sa se incalzeasca inainte de a le folosi;
- ouale nu trebuie sa fie proaspete intrucat nu vor retine aerul la fel de bine precum cele mai vechi;

- bolul in care se bat albusurile nu trebuie sa aiba nici o forma de grasime;
- pentru albusuri se foloseste bol de sticla sau metal, nu de plastic;
- aluatul trebuie sa fie la temperatura camerei inainte de a pune albusurile. In caz contrar, va disparea spuma de la ele;

- pentru ca aluatul sa creasca si mai mult, se poate pune un albus in plus;
- greseaza prima data tava, iar apoi tine-o in frigider cat timp pregatesti compozitia;
- ca sa-ti dai seama daca e gata compozitia, pune in ea un ou. Daca albusurile vor suporta greutatea lui inseamna ca poti s-o dai la cuptor;

- pentru un sufleu cat mai delicios, este indicat sa tii compozitia peste noapte in frigider;
- ca sa creasca uniform, apasa cu degetul pe margini inainte de a baga in cuptor;
- daca e prea tare crusta inseamna ca temperatura din cuptor a fost mai mare decat trebuia;
- daca sufleul nu a crescut suficient, atunci cuptorul nu a fost incalzit suficient.

Autor:  Alina Tibichi