Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit oua ochiuri ca la carte


Sfaturi pentru gatit oua ochiuri ca la carte Adesea, micul dejun pe care il pregatim consta in oua ochiuri. Sunt gustoase, usor de facut si ieftine. Nu ai nevoie decat de 2-3 oua, unt sau ulei de masline si piper si sare. Desi ar parea ciudat, chiar si pentru asa ceva e bine sa stii cateva lucruri.

In primul rand, exista doua modalitati de a face ochiuri: metoda traditionala (spargerea oului in tigaia incinsa) si ou ochi in paine. Daca o alegi pe prima si ai o tigaie obisnuita, mai intai trebuie sa o incingi bine, apoi sa pui in ea mixul din unt si ulei de masline. Vasul trebuie sa fie suficient de fierbinte pentru ca untul sa se inspumeze si apoi sa scada pentru a nu se arde.

In cazul in care ai o tigaie antiaderenta, incinge-o cu tot cu grasime. Dupa aceea sparge ouale, presara piper si sare, acopera tigaia cu un capac si lasa asa pana cand albusul devine opac si se intareste. Astfel, galbenusul nu se va sparge. Focul trebuie sa fie la intensitate mica. Dupa 3-4 minute, oul se intoarce pe partea cealalta folosind o spatula de clatite. La final se stinge focul, iar ouale se mai tin 10-20 secunde in tigaie, dar fara capac.

A doua modalitate este sa scoti miezul de paine dintr-o chifla si sa spargi oul in interiorul cojii (painea absoarbe din savoarea oului).

Bine de stiut:
- daca oul sfaraie atunci cand il spargi, indeparteaza putin tigaia de caldura;
- un ou ochi pregatit ca la carte trebuie sa fie crocant pe margine.

Cum mananci ouale ochiuri:
- cu salata verde;
- cu taitei si alte cereale (galbenusul face un sos cremos, care acopera taiteii);
- cu pizza. Sparge cateva oua peste pizza inainte de a o baga in cuptor etc.

Autor:  Alina Tibichi