Site coolinaria.ro

Cat de sanatos este codul alb?


Cat de sanatos este codul alb? Doctorii si nutritionistii ne recomanda sa mancam cel putin doua portii de peste saptamanal pentru a preveni multe probleme de sanatate. Principalul avantaj consta in cantitatea insemnata de acizi grasi omega-3, acestia impiedicand instalarea aritmiei, precum si a altor afectiuni cardiovasculare.

Beneficiile pentru sanatate ale consumului de cod alb
- cca 100 g de peste inseamna jumatate din necesarul zilnic de proteine;
- nu are deloc carbohidrati;
- contine foarte putine grasimi;

- sursa de: acizi grasi omega-3, niacina (scade nivelul colesterolului rau), vitamina B6, vitamina B12 (ambele tin sub control homocisteina. Aceasta e o molecula periculoasa, asociata cu risc ridicat de atac cerebral si cu osteoporoza), vitamina D, acizi grasi poli-nesaturati (persoanele care consuma cod au o tensiune arteriala mai mica decat cele care nu mananca peste), seleniu, potasiu, fosfor;

- aproximativ 300 g de peste saptamanal protejeaza sistemul cardiovascular si scad numarul trigliceridelor (in cantitate mare, ele sunt asociate cu un nivel ridicat al colesterolului. In unele cazuri, poate exista o legatura directa intre sindromul metabolic si trigliceride);

- 1-3 portii de cod consumate lunar ne pot proteja de atacul cerebral cauzat de lipsa oxigenarii creierului;
- e bun inlocuitor al proteinelor de origine animala.

Consumul de peste ridica unele semne de intrebare in cazul copiilor si al femeilor insarcinate, iar asta din cauza mercurului prezent in apa in care traiesc pestii. Acesta este motivul pentru care portiile trebuie reduse. Insa, potrivit unui departament al sanatatii din SUA, codul nu este inclus pe lista posibilelor pericole cauzate de ingerarea mercurului.

Modul sanatos de a gati cod alb
Daca pestele cod nu e gatit cum trebuie, isi pierde din beneficii. Cele mai sanatoase metode de a prepara un fel de mancare cu cod sunt: la cuptor, la gratar si fierberea.

Codul fiert sau la cuptor, dar nu prajit, poate sa reduca fibrilatiile atriale, cel mai des intalnit tip de aritmie la persoanele in varsta. Consumat astfel de 5 ori pe saptamana, poate sa scada riscul instalarii fibrilatiilor cu pana la 31 de procente.

Tineti cont ca prajirea pestelui inseamna adaugarea unei cantitati insemnate de grasime nesanatoasa!

Autor:  Alina Tibichi