Site coolinaria.ro

Ziua clatitelor - 2 februarie 2013


Ziua clatitelor - 2 februarie 2013 Anual, dupa 40 de zile de la Craciun, romano-catolicii marcheaza ceremonia binecuvantarii lumanarilor. Aceasta aduce aminte de Curatarea Fecioarei Maria.
In Franta, in aceasta zi incepe perioada carnavalului, fiind ocazia perfecta pentru francezi de a pregati si manca clatite.
Exact nu se stie de ce, dar multe surse amintesc de Papa Gelase I, initiatorul sarbatorii si cel care i-a hranit cu clatite pe pelerinii care i-au vizitat biserica.

Conform traditiei, clatitele trebuie mancate numai dupa 8 seara, adica tot atunci cand se fac si preziceri. Se spune ca trebuie sa tii o moneda in mana cu care scrii, iar in cealalta o tigaie cu o clatita si sa incerci sa o invarti in aer fara sa cada jos. Daca reusesti, familia ta va fi prospera tot anul.

Potrivit unei ziceri, pe 2 februarie, iarna fie se incheie, fie devine mai geroasa.

Reteta traditionala de clatite cu lamaie si zahar

Ingrediente
3 oua usor batute, 185 g faina alba, 250 ml lapte, 1 lingura zahar, jumatate lingurita sare, 2 linguri unt topit, apa calduta (pentru a subtia compozitia), ulei vegetal (daca nu folosesti o tigaie antiaderenta).
Pentru topping: coaja rasa de la o lamaie, zeama de lamaie, zahar pudra.

Mod de preparare
Fa o gaura in mijlocul fainii si pune ouale, laptele, zaharul si sarea. Amesteca bine. Cu ajutorul unui tel, adauga treptat faina, dar ai grija sa nu se formeze cocoloase. Amesteca. Cand compozitia este omogena si pufoasa, pune untul si iarasi omogenizeaza. Acopera totul cu folie alimentara si lasa deoparte.

Dupa 1-2 ore, subtiaza compozitia cu apa calduta, adaugata strop cu strop. Incinge tigaia la foc mediu spre mare, iar daca nu folosesti una antiaderenta, pune putin ulei vegetal. Cand e suficient de incinsa, ia din compozitia de clatite si pune in vas, miscandu-l usor in toate partile.
Daca prima clatita nu-ti iese cum trebuie, nu-ti face griji. Potrivit mitului, prima niciodata nu-ti va reusi, indiferent cum procedezi.

La final, pe clatite se pun zahar, coaja de lamaie si zeama de lamaie, dupa care se impaturesc ori se ruleaza. Se servesc imediat.

Autor:  Alina Tibichi