Site coolinaria.ro

Ce putem face cu vinul ramas?


Ce putem face cu vinul ramas? Ni s-a intamplat multora dintre noi sa desfacem o sticla de vin, sa bem mai mult de jumatate, iar apoi sa o uitam in dulap. Dupa un timp, vinul nu mai este asa bun. Ce facem atunci? Una din variante e sa-l aruncam, dar asta ar fi risipa. De fapt, din restul de vin se pot pregati otet de casa, sirop dulce s.a.m.d.

1. Otet de casa
Toarna vinul intr-un recipient acoperit, apoi da-l la rece, intr-un loc intunecos, pentru a fermenta. La inceput va fi cam tulbure, dar pe parcurs se va limpezi. Imediat ce se formeaza o pelicula alba pe fundul sticlei, poti sa-l folosesti in mancaruri.

2. Sirop din vin
Amesteca vinul cu zahar, pune-l pe foc, iar cand incepe sa fiarba, redu flacara la minim. Dupa 35-45 minute baga-l la racit in frigider. Cand s-a ingrosat suficient, il poti servi cu inghetata, vafe, fructe proaspete. Daca folosesti vin alb, adauga o boaba de vanilie in vas, pentru mai multa savoare, iar daca e vin rosu, pune un bat de scortisoasa.

3. Cocktail Sangria
Este un punch pregatit din vin, fructe si zahar. In general, se face din vin rosu, dar il poti prepara si cu vin alb si fructe deschise la culoare. Sangria se serveste inainte de amiaza. Zaharul se pune atunci cand sticla nu e desigilata de foarte mult timp, dar incepe sa se simta gustul oxidat.

4. Vin inghetat
Umple formele de gheata cu vinul ramas si baga-le in congelator. Cand ai nevoie la mancaruri, scoate cate un cub.

5. Sos de vin
Inlocuieste bulionul cu vin pentru a da mai multa savoare mancarurilor.

6. Fructe si oua fierte in vin
Pune pe foc vin si zahar intr-o oala. Cand incepe sa dea in clocot adauga fructele. La final, pune perele fierte in boluri, adauga inghetata de vanilie si sos de ciocolata si gata, ai pregatit desertul frantuzesc poires belle Hélène.

7. Coq au vin
Cu vinul ramas poti pregati diverse mancaruri. Pune la marinat in vin rosu carne de cucos, apoi pregateste-l cu bacon, ceapa tocata, morcovi, telina, bulion, cimbru, pasta de tomate si ciuperci.

Autor:  Alina Tibichi