Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit legume la cuptor


Sfaturi pentru gatit legume la cuptor Daca vrei sa faci o schimbare in ceea ce priveste meniul zilnic, incearca niste legume la cuptor. Principalul avantaj consta in faptul ca nu le prajesti, deci nu adaugi grasimi nesanatoase.

Pasii pentru a gati legume la cuptor
1. Incinge cuptorul

Majoritatea legumelor au nevoie de o temperatura ridicata pentru a se rumeni si carameliza. In general, cuptorul se incinge la 200-230 grade Celsius. Rosiile, in schimb, se gatesc la 90 grade Celsius.

2. Pregateste legumele
Spala-le bine, apoi curata-le. La varza de Bruxelles trebuie sa rupi coditele tari, sa arunci frunzele uscate sau patate, iar apoi sa o injumatatesti. Legumele trebuie sa aiba aceleasi dimensiuni pentru a se gati uniform.
Cu cat le vei taia mai mici, cu atat se vor coace mai repede.

3. Asezoneaza legumele
Amesteca-le cu putin ulei de masline intr-un bol (1 lingura ulei de masline la 450 grame de legume). Daca folosesti mai mult ulei, scurtezi timpul de gatire, iar legumele vor fi crocante). Astfel, nu se vor lipi de tigaie. Dupa aceea presara sare kosher si piper proaspat macinat. Ai grija sa presari uniform, pentru a se coace integral si pentru a se rumeni.
Inlocuieste, daca vrei, uleiul de masline cu ulei de seminte de susan, de arahide ori de floarea-soarelui.
Poti picura ulei direct pe legume, in tava, dar asa faci risipa si de ulei, iar ele foarte posibil sa prinda aroma de afumat din cauza hartiei de copt.

4. Pune diverse ierburi
Opteaza pentru cimbru, rozmarin etc. Poti alege si un mix de miere de albine si sirop de artar. In cazul acesta, trebuie sa tapetezi tava de copt cu hartie de pergament pentru ca zaharurile sa nu se arda. Ca sa te asiguri ca indulcitorul s-a intins uniform pe legume, amesteca totul intr-un bol mai mare, apoi pune in tava.
Lasa un spatiu suficient intre legume pentru a se rumeni cum trebuie.

Gatirea legumelor la cuptor variaza in functie de ingrediente, de marimea in care au fost taiate si de cat de incins e cuptorul. In general, majoritatea sunt gata in 20-25 minute, dar spre exemplu dovleceii de iarna au nevoie chiar si de 40 minute. Legumele pot fi scoase din cuptor cand incep sa se rumeneasca, iar furculita intra usor in ele.

Evita sa folosesti tava din ceramica sau sticla. Daca pui un asemenea vas direct in cuptorul fierbinte, poate sa se sparga. In cazul in care, totusi, nu ai in casa altceva, pune tava in cuptor imediat ce i-ai dat drumul, ca sa se incinga. Astfel, sunt sanse mai mici sa se sparga, pentru ca se incalzeste treptat. Ideala este tava din metal.

Legume gatite
- rosiile se coc la 90 de grade;
- se pare ca broccoli facut la cuptor este mai bun daca il stropesti cu zeama de lamaie la final, cand e gata;
- dovlecelul de iarna nu trebuie sa fie curatat inainte de coacere;
- cateii de usturoi nu se gatesc individual, ci la un loc;
- sfecla rosie se curata de coaja si se taie cuburi.

Ce trebuie sa stii
- legumele se contracta cand sunt gatite la cuptor;
- la jumatatea timpului, tava trebuie agitata usor, pentru a amesteca legumele.

Autor:  Alina Tibichi