Site coolinaria.ro

4 retete clasice de sos pentru deserturi


4 retete clasice de sos pentru deserturi Orice prajitura nu este pregatita integral daca nu este si ornata ori chiar acoperita in intregime cu o crema sau un sos. Nu stii sa pregatesti o glazura? Nici o problema. Noi iti propunem patru retete clasice de sos pentru deserturi. Sunt usor de facut, ieftine si nu necesita cine stie ce ingrediente.

1. Creme anglaise
Este o sarlota mai lichida, cu care se glazureaza prajiturile si inghetata si care are aroma puternica de vanilie. In America de Sud e cunoscuta drept sarlota fiarta. Poate fi servita precum laptele de pasare, in preajma Craciunului. Se consuma si simpla, de sine statatoare.

Ingrediente
3 galbenusuri mari, 125 ml lapte integral, 120 g smantana pentru frisca, pastaie de vanilie, 3 linguri zahar.

Mod de preparare
Amesteca smantana cu laptele intr-o oala de marime medie. Cand s-au omogenizat, pune pastaia de vanilie,dar fara boabe, si lasa la fiert, la foc mic. In momentul in care incepe sad ea in clocot, indeparteaza de caldura.
Bate galbenusurile cu zahar. Treptat pune mixtura de lapte fierbinte peste galbenusuri, iar apoi toarna compozitia inapoi in oala. Tine-o la foc mic, amestecand constant, pana se ingroasa. Ai grija sa nu inceapa sa fiarba. Pune sosul intr-un bol, acopera-l si da-l la rece (chiar si pentru o zi).

2. Sirop de ciocolata
Se foloseste ca topping pentru diverse prajituri, inclusiv pentru inghetata. Reteta originala se pregateste cu: pudra de cacao neindulcita, zahar si apa. Pentru alte retete mai ai nevoie de sirop de porumb, malt si esenta de vanilie. Daca e amestecat cu lapte, rezulta lapte cu ciocolata.

Ingrediente
40 g cacao, 400 g zahar, 1/4 lingurita esenta de vanilie 250 ml apa, 1/8 lingurita sare.

Mod de preparare
Se amesteca pudra de cacao cu apa intr-o oala, apoi se pune pe foc, la infierbantat, si se agita usor cu lingura. In momentul in care s-a dizolvat pudra de cacao, se pune zaharul si iarasi se amesteca bine.
Dupa 3 minute de fiert la foc potrivit se pune esenta de vanilie si sarea, apoi se indeparteaza de caldura. Compozitia obtinuta se toarna intr-un borcan de sticla curat si se baga in frigider. Rezista cateva luni.

3. Sos caramel
Ingrediente
220 g zahar brun, 1 lingura esenta de vanilie, 4 linguri unt, varf de cutit de sare, 240 g mix d lapte si smantana pentru frisca (poti inlocui cu lapte integral).

Mod de preparare
Se pun intr-o oala, la foc potrivit spre mic, zaharul brun, untul, mixul de lapte si sarea. Dupa 5-7 minute, timp in care trebuie amestecat continuu, compozitia se ingroasa. Atunci se adauga esenta de vanilie si se mai tine pe foc un minut. Inainte de a-l turna in borcan, sosul caramel se lasa la racit in oala cateva minute.

4. Sos de vanilie
Ingrediente

2 lingurite esenta de vanilie, 100 g zahar, 250 ml apa, 1 lingura amidon de porumb, 2 linguri unt, varf cutit de sare.

Mod de preparare
Prima data se pune apa la fiert intr-o oala mica. Pana incepe sa fiarba se pregateste un mix din zahar si amidonul de porumb. Cand apa da in clocot, se toarna mixul, se potriveste focul sa fie la mediu si se amesteca in mod constant.
Dupa ce s-a ingrosat, se indeparteaza oala de foc si se incorporeaza in sos esenta de vanilie, untul si sarea. Se amesteca pana cand untul se topeste de tot.

Autor:  Alina Tibichi