Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cu unt


Sfaturi pentru gatit cu unt Folosit cel mai adesea pentru retetele de prajituri, untul este recomandat spre consum de majoritatea nutritionistilor. El se prepara din grasimea laptelui de vaca si contine, in general, 80% grasimi si 20% apa si particule solide de lapte.

Motive pentru a gati cu unt
- este cremos;
- cand e incins, are o aroma extraordinar de gustoasa (punctul de ardere inseamna, cu aproximatie, 130 grade Celsius);
- poate fi folosit pentru prepararea sosurilor;
- evidentiaza aroma legumelor sotate;
- untul topit si decantat este untul din care au fost indepartate apa si particulele solide de lapte. Intrucat au fost eliminate din el particulele de lapte (acestea ard cel mai repede), untul topit si decantat poate fi folosit la prajeli.

Sfaturi pentru a coace cu unt
- deoarece untul din magazine contine putina sare, pentru o conservare cat mai buna, foloseste unt nesarat (sarea intareste glutenul din faina);
- utilizarea untului simplu e putin mai greoaie; pe de alta parte, untul topit si decantat nu are aroma, dar contine cu 20 de procente mai multe grasimi;
- untul batut cu mixerul trebuie sa aiba o temperatura de aproximativ 20 grade Celsius. Daca bolul mixerului incepe sa se incalzeasca, tine-l cateva minute in frigider, pentru a nu distruge textura grasimilor;
- nu amesteca untul si faina cu mana, pentru ca untul poate sa se topeasca. Foloseste un robot de bucatarie;
- aluatul prajiturelelor trebuie tinut putin timp in frigider, pentru ca acestea sa-si pastreze forma si marimea.

Ce faci daca...
...untul e inghetat? Nu-l dezgheta in cuptorul cu microunde, pentru a nu-i distruge grasimile. Mai bine taie-l in cubulete si lasa-l la temperatura camerei, ca sa se incalzeasca;
...untul crapa sau se rupe? Inseamna ca nu are temperatura optima pentru a fi utilizat. Ca sa-l poti pune in mancare, trebuie sa se deformeze fara sa se rupa ori sa lase putina grasime pe ambalaj;
...iti trebuie unt cremos? Cu ajutorul unui mixer, bate untul in jur de 3 minute, la viteza relativ scazuta (daca viteza e mare, creste posibilitatea ca untul sa se incinga si sa piarda din grasimi);
...nu tii untul in frigider? Nu-l mai folosi. Aces produs, depozitat la temperatura camerei cateva zile, va prinde gust si miros ranced.

Autor:  Alina Tibichi