Site coolinaria.ro

Totul despre gatit in oale sub presiune


Totul despre gatit in oale sub presiune A gati in oala sub presiune inseamna a pregati mancare repede, cu costuri putine si intr-un mod sanatos. Ce poti face intr-un asemenea vas? Supa, friptura, fasole, orez etc.

De ce e bine sa ai in bucatarie o oala sub presiune
1. Economisesti timp

Sa gatesti in oale normale inseamna ceva timp petrecut in bucatarie. Avand o oala sub presiune, in schimb, poti face linte in doar 7 minute, fasole in 12 minute, iar orez brun intr-un sfert de ora.

2. Economisesti bani
E mai ieftin sa cumperi fasole simple, la kilogram, decat la conserva.

3. Mancarea are gust delicios
Intrucat iese foarte putin abur in timp ce gatesti, aroma este pastrata foarte bine. Carnea fiarta in oala sub presiune este moale, nu uscata, iar fasolea are gust mai aromat decat cea la conserva.

4. Mancarurile sunt sanatoase
Fata de oala normala, din oala sub presiune se pierd si mai putini nutrienti, intrucat gatitul se face intr-un mediu inchis si intr-un timp mai scurt, mai multi nutrienti sunt pastrati deat atunci cand am folosi o oala normala.

5. Este rezistenta
Precum otelul inoxidabil, poate fi folosita chiar mai multe generatii.

6. Poate fi folosita la flacara deschisa
Asadar, o poti lua in camping sau in locuri unde stii ca nu ai mult lemn pentru foc.

7. Poti gati in ea fara griji mancare pentru bebelusi.

Sfaturi pentru utilizarea oalei sub presiune
- nu pune prea multe alimente in oala. In caz contrar, risti blocarea orificiului de aerisire. Pentru ca multe alimente isi maresc volumul, niciodata nu umple oala mai mult de doua treimi;

- se foloseste cel mai bine pentru preparatele care au nevoie de umiditate, cum ar fi supa, friptura, anghinare. Pentru ca mancarea sa nu para pasata, legumele trebuie puse spre final;

- in general, e bine sa aduci mancarea in punctul de fierbere inainte de a fixa capacul pentru a facilita presurizarea si pentru a reduce riscul arderii preparatelor;
- poti folosi mai mult lichid decat e recomandat, dar nu mai putin;
- daca este prea mult lichid in oala, ia capacul de pe oala pentru a se evapora;

- taie alimentele la aceeasi dimensiune;
- cand amesteci mai multe legume, taie-le in bucati mai mari pe cele care se gatesc mai repede si in bucati mai mici pe cele care au nevoie de timp;
- alege ierburi si condimente proaspete in detrimentul celor uscate, intrucat au aroma prea puternica;

- asigura-te ca e fixat foarte bine capacul inainte ca presiunea sa creasca;
- foloseste un cronometru sau un ceas;
- dupa ce ai redus presiunea, agita oala inainte de a o deschide pentru a regla temperatura dinauntru;

- redu caldura atunci cand oala ajunge la presiunea necesara. In caz contrar, este eliberat prea mult lichid;
- pentru a raci o oala sub presiune, pune-o sub un jet de apa rece sau intr-o oala cu apa rece. Pentru alimente, cum ar fi carnea, lasa oala sa scada presiunea de la sine;

- timpul de gatire se masoara din momentul in care presiunea atinge nivelul necesar. Da caldura la mare pentru ca presiunea sa creasca, apoi redu-o, pentru a pastra un nivel constant;
- se depoziteaza intr-un loc uscat, cu capacul pus invers inauntru. Daca il blochezi, posibil ca in interior sa se acumuleze miros urat, iar inelul de etansare sa se largeasca;

- in timp, unele componente trebuie inlocuite. Inelul de etansare, garnitura de cauciuc ori manerul capacului nu mai functioneaza cum trebuie dupa o anumita perioada;
- unge garnitura de cauciuc cu ulei mineral dupa fiecare utilizare. Ea rezista la 150 de utilizari, in general.

Graul se pregateste rapid daca folosesti oala sub presiune si nici nu trebuie lasat la inmuiat in prealabil cateva ore. Dar pentru ca, in timpul gatirii, multe cereale pot bloca orificiul pentru abur din cauza spumei, pune-le intr-un bol acoperit cu folie de aluminiu, iar apoi in oala. Bolul trebuie sa fie din metal sau sticla rezistenta.

Oala sub presiune este ideala pentru a pregati mazare si fasole. Ai grija, insa, sa nu o umpli niciodata mai mult de jumatate cu mazare, fasole, apa si alte ingrediente. In plus, presiunea oalei trebuie lasata sa scada de la sine.

Autor:  Alina Tibichi