Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cu piper


Sfaturi pentru gatit cu piper De la mamele noastre stim ca, in multe mancaruri, inainte de a opri focul, trebuie sa punem putin piper. Datorita gustului taios, destul de puternic, preparatele au un gust si o aroma mai bune. Se adauga la final pentru ca isi pierde savoarea daca e gatit prea mult timp.

Iata si alte informatii despre unul dintre cele mai banale condimente pe care le gasim aproape in orice bucatarie:
- planta de piper creste in zonele tropicale si poate sa atinga si cativa metri;
- era folosit drept moneda de schimb in Antichitate;
- cand mananci alimente cu piper, organismul absoarbe nutrienti si vitamine mai usor.

Piperul poate fi cumparat boabe sau direct pudra, adica macinat. Boabele de piper sunt, evident, mai proaspete si au un gust mai puternic decat piperul macinat.
Piperul poate fi pastrat timp foarte indelungat fara sa-si piarda din aroma.

Ce gatesti cu piper
- dressing de salata: sare, ulei de masline si otet din cidru;
- omleta, maioneza, branza etc.;
- hamburgeri, carnaciori, carne de pui, carne de peste;
- supe, sosuri (ex. sos de piper, sos salsa, sosuri reci), marinate, fripturi;
- chiar si peste ananas sau capsuni poti presara putin piper;
- biscuiti dulci picanti etc.

Cum gatesti cu piper
- inainte de a baga friptura in cuptor, presara piper peste ea;
- recomandat pentru preparatele care au grasime naturala;
- intrucat are un gust intepator, piperul e perfect pentru carnea de vanat;
- la o mancare deschisa la culoare se foloseste piper alb, ca sa arate cat mai bine;
- daca se foloseste mult piper in prepararea unei retete la foc tare, trebuie sa asigurati o aerisire corespuznatoare, intrucat aburii mancarii ar putea provoca iritatii;
- daca folositi piper gata macinat, adaugati si cateva boabe de piper in solnita, nu doar pentru un plus de aroma, ci si pentru a curge mai usor.

Autor:  Alina Tibichi