Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru placinta cu mere reusita


Sfaturi pentru placinta cu mere reusita Placinta cu mere ne aminteste adesea de copilarie. In zilele friguroase de iarna, cand ne intorceam de la scoala sau de la facut oameni de zapada, in casa mirosea a mar gatit si a scortisoara.
O placinta cu mere se prepara usor, dar trebuie sa stii cateva trucuri. Iata care sunt acestea:

- pentru o crusta pufoasa e necesar ca ingredientele sa fie reci. Straturile pufoase se formeaza atunci cand bucatile de unt sunt presate si aplatizate intre straturi de gluten. In caz contrar, daca se amesteca, rezulta o placinta grasa. Apa trebuie sa fie rece ca gheata, iar untul tinut in frigider pana in momentul in care ai nevoie de el. La fel, si faina trebuie sa fie rece;

- pregateste o pasta din putina faina si unt, iar cand e gata, pune-o in vasul cu restul de faina. Mai poti amesteca doua treimi din faina cu unt sau grasime in robotul de bucatarie, iar dupa ce capata consistenta unui pate sucree, adauga restul de faina si omogenizeaza;

- alege merele potrivite. Pectina din fructe poate face ca merele sa se inmoaie mult in timpul gatirii. Ca sa impiedici acest lucru, poti folosi mere Golden sau Granny Smith;
- foloseste grasime de origine animala pentru a avea o crusta cat mai frumoasa. Pune jumatate grasime animala, jumatate unt;

- conteaza foarte mult cata faina folosesti pentru a forma gluten cand pui apa si cantitatea perfecta de pasta cu grasime pentru a tine separate straturile de gluten;
- foloseste o spatula pentru a amesteca lichidul cu restul ingredientelor;

- cine doreste, poate inlocui o parte din cantitatea de apa cu votca. Ideea e ca glutenul nu se formeaza in etanol (votca are 40% etanol). In plus, etanolul se evapora in totalitate cat timp placinta se coace;

- nu pune prea multa scortisoara sau nucsoara pentru ca merele isi pierd din aroma;
- acopera marginile placintei cu folie de aluminiu pentru a nu se arde;
- daca vrei sa indulcesti merele, dar nu cu zahar, pune o lingura de suc de lamaie, coaja de lamaie rasa fin si 2 linguri de jeleu de mere topit;

- pune lamaie, dar nu si vanilie;
- nu curata merele;
- ingroasa compozitia cu un mix de faina si amidon de porumb;

- fierbe pe jumatate merele inainte de a le pune in placinta pentru a-si pastra mai bine forma. Dupa 10 minute de fiert, scoate feliile de mar si lasa-le sa se usuce. Astfel, scapi de punga de aer care se formeaza intre mere si crusta cand folosesti fructe crude;

- in prima ora, placinta se coace la temperatura mica, 130 grade Celsius, pentru ca merele sa-si pastreze forma cand scoti placinta, apoi la 180 grade;

- verifica placinta cu 5-10 minute inainte de a o scoate din cuptor;
- las-o la racit inainte de a o felia, chiar si peste noapte. In caz contrar, va avea multa umiditate.

Autor:  Alina Tibichi