Site coolinaria.ro

Bucataria bulgareasca


Bucataria bulgareasca Ca mai toate bucatariile lumii, si cea bulgareasca este influentata atat de asezarea geografica, cat si de vecinatatea cu alte popoare. In general, se bucura de un climat relativ cald, astfel ca nu este o problema privind cultivarea legumelor, a fructelor si a ierburilor aromatice. Acest lucru, in combinatie cu influentele grecesti, slavone, turcesti si central sau vest europene, a dus la formarea bucatariei bulgaresti de astazi.

Secretul mancarurilor din tara vecina noua pare sa stea atat in utilizarea produselor naturale, cat si in aplicarea anumitor tehnici. Spre exemplu, daca o reteta cuprinde si carne, atunci se incepe cu pregatirea ei, apoi se adauga celelalte ingrediente. Astfel, se face economie si de timp, si de efort, iar toata mancarea e gatita intr-o singura oala sau tigaie.

Bucataria bulgareasca e renumita pentru:
- fierberea la foc a ingredientelor, nu prajirea lor;
- procesarea termica a produselor (fierberea alimentelor la foc mic pentru a-si pastra cat mai multi nutrienti si pentru a avea gust si mai bun);
- amestecarea iaurtului cu lapte;
- supe reci si fierbinti;
- diversele retete de salate, servite aproape la orice masa;
- produsele lactate de calitate superioara;
- vinuri de soi;
- bauturi alcoolice precum rakia, mastika si menta.

Cel mai comun ingredient cu care se gateste este carnea de porc. In afara de aceasta, se mai folosesc puiul si pestele. Carnea de vita este inclusa mai rar in retete, intrucat animalele sunt crescute mai mult pentru produsele lactate decat pentru carne. Se gasesc, in schimb, preparate din carne de vitel.

Alt ingredient popular este branza alba sarata, numita Sirene (la noi e cunoscuta drept branza bulgareasca). Este "vedeta" mai multor salate, dar e inclusa si in diverse aluaturi.

Datorita faptului ca in Bulgaria se consuma foarte mult iaurt si se foloseste un microorganism care da savoare deosebita (Lactobacillus bulgaricus), s-a vehiculat la un moment dat ideea ca iaurtul este originar din Bulgaria.

Sarbatori si mancaruri din Bulgaria
- pe 6 mai, de Ziua Sf. George, se mananca friptura de miel;
- de Sf. Nicolae, in mod normal, bulgarii consuma peste;
- in Ajunul Craciunului se servesc ardei umpluti cu legume si frunze de vie cu legume;
- in Ajunul Revelionului se pregateste mancare cu varza.

Mancaruri gatite in Bulgaria
- supe: Teleshko vareno (carne de vitel fiarta si legume), supa de rosii cu branza, supa de lapte cu/fara branza;

- salate: salata de Pasti (oua fierte, feliate, cu dressing din otet si ulei); salata verde (ridiche, salata verde, ceapa verde, castravete, otet, ulei, sare), salata cu morcovi si varza;

- produse lactate: cascaval, Kiselo mlyako (iaurt traditional bulgaresc, produs prin utilizarea unor microorganisme), Pryasno Sirene (branza proaspata);

- desert: Mekitsa (cunoscute drept turtite bulgaresti), paine cu fructe, baclavale, halva, tarta cu cirese, lapte cu orez, Tulumbichki (aluat nedospit, prajit, apoi indulcit cu sirop de zahar cat e fierbinte);

- bauturi: vin Muskat (din struguri de masa si de stafide), Misket (vin din struguri albi), lichior Menta (lichior dulce de menta), Rakia/rachiu (bautura din fructe fermentate), Boza (din porumb si grau, in general), Greyana Rakiya (bautura care se consuma iarna. Contine alcool) etc.

Autor:  Alina Tibichi