Site coolinaria.ro

5 amestecuri de condimente facute in casa


5 amestecuri de condimente facute in casa Mancarurile pregatite cu diverse amestecuri de condimente au o aroma si un gust mult mai bune. In magazine se gasesc diverse mixuri, care mai de care mai interesante, insa ideal e sa ti le pregatesti tu insuti acasa. Iata ce ai putea sa pui pe rafturile din camara:

1. Mix de condimente pentru gratar
Ingrediente

2 linguri paprika, 1/2 lingurita pudra de curry, o lingura pudra de chili, 1/2 lingurita mustar uscat, o lingurita pudra de coriandru, 1/2 lingurita piper negru, o lingurita de zahar, 1/2 lingurita frunze uscate de cimbru, o lingurita de sare, ½ lingurita ardei iute cayenne, o lingurita de chimion.
Mod de preparare
Amesteca toate ingredientele, apoi presara din mix peste carne si pune-o pe gratar sau frige-o la foc mic, in jur de 10-13 minute.

2. Ierburi de Provence
Ingrediente

3 linguri maghiran uscat, 3 linguri cimbru uscat, 3 linguri lamaita uscata, o lingurita busuioc uscat, o lingurita rozmarin uscat, 1/2 lingurita salvie uscata, 1/2 lingurita seminte de fenicul. Mod de preparare
Amesteca bine toate ingredientele, apoi depoziteaza-le intr-un borcan de sticla inchis ermetic. Rezista pana la 4 luni intr-un loc intunecos, racoros si uscat. Ierburile de Provence sunt ideale pentru fripturi, carne de pui si legume.

3. Amestec chinezesc "5 condimente"
Ingrediente

2 linguri boabe de piper, 2 lingurite seminte de fenicul, 6 cuisoare, 2 betisoare de scortisoara (rupte in bucatele), 3 stelute de anason. Mod de preparare
Prajeste la foc mediu boabele de piper 1-2 minute, agitand tigaia pentru a nu se arde. Dupa aceea, pune-le intr-o farfurie. La fel procedeaza cu scortisoara, semintele de fenicul si cuisoarele (fiecare trebuie prajite separat).
Pune toate condimentele prajite intr-un mojar sau rasnita de cafea si transforma-le in pudra fina. Lasa-le timp de un minut asa, apoi pune-le intr-un vas de sticla si inchide-le bine. Rezista o luna, intr-un loc uscat si racoros.

4. Ierburi fine (Fine Herbes)
Ingrediente

o lingura de tarhon tocat, o lingura de asmatui tocat, o lingura de arpagic tocat, o lingura de patrunjel tocat.
Mod de preparare pentru ierburi proaspete
Amesteca ingredientele. Cand gatesti cu ele, la final, pune si niste ierburi proaspete pentru a-si pastra mai bine aroma.
Mod de preparare pentru ierburi uscate
Amesteca ierburile, iar mixul depoziteaza-l intr-un borcan de sticla, inchis foarte bine. Rezista pana la 4 luni, in loc uscat, racoros si intunecos.

5. Garam Masala (India)
Ingrediente

2 linguri seminte de chimion, o lingura boabe de piper negru, 2 lingurite pastai de cardamom, o lingurita de cuisoare, o nucsoara, 85 g seminte de coriandru, 2 betisoare de scortisoara, rupte in bucatele. Mod de preparare
Prajeste semintele de coriandru, miscand usor tigaia pentru a preveni arderea. Dupa 1-2 minute, timp in care ele elibereaza aroma, pune-le pe o farfurie. La fel procedeaza si cu cardamomul, scortisoara, cuisoarele, semintele de chimion si boabele de piper. Inainte de a le amesteca, lasa-le sa se raceasca de tot.
Pune-le apoi, cu exceptia nucsoarei, intr-un mojar si piseaza-le bine. Pudra fina rezultata se amesteca la final cu nucsoara. Garam Masala se depoziteaza intr-un borcan de sticla, bine inchis. Rezista cel putin o luna la temperatura camerei.

Autor:  Alina Tibichi