Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru bucatarie: Tocatoarele


Sfaturi pentru bucatarie: Tocatoarele Tocatorul este nelipsit din orice bucatarie. Fie ca avem nevoie de o suprafata pentru a felia painea sau sunca, ori pentru a taia verdeturi si ceapa, folosim un tocator. Pe piata se gasesc mai multe feluri de tocatoare, din plastic, sticla, lemn etc.

Ce fel de tocator alegem?
Tocatoare de plastic:
sunt mai tari sau mai flexibile, mai groase sau mai subtiri. Pot fi usor atat de curatat, cat si de igienizat.

Tocatoare de sticla: sunt rezistente la caldura, dar se pot ciobi la o miscare mai brusca, iar aschiile se pot amesteca cu preparatele. Asadar, sunt destul de periculoase pentru sanatatea noastra.

Tocatoare de lemn: sunt destul de greu de curatat si nu pot fi puse in masina de spalat, din cauza ca se deformeaza si crapa. In plus, favorizeaza dezvoltarea bacteriilor pentru ca se pot dezvolta bacterii in porii lemnului.

Cum se curata tocatoarele?
Nu lasa tocatorul murdar mai mult timp, cu atat mai mult daca e din lemn.

Tocatoarele trebuie spalate cu apa fierbinte si detergent de vase, apoi clatite si lasate la uscat. Nu este indicat sa le stergi cu prosop de vase pentru ca acesta intra in contact cu multe lucruri de prin bucatarie, iar astfel favorizezi raspandirea bacteriilor.

Daca tocatorul are o pata, acopera murdaria cu sare kosher timp de 24 de ore, apoi freaca locul cu apa si sare. Repeta procedeul de cate ori crezi ca e necesar. La final, clateste cu apa fierbinte si lasa sa se usuce.

Curatarea profunda se poate face frecand tocatorul cu un amestec de apa si lichid de inalbire.

Dupa o perioada, tocatoarele trebuie inlocuite.

Pentru un aspect cat mai placut si o utilizare cat mai usoara, nu taia numai in acelasi loc.

Atentie!
Foloseste tocatoare separate pentru: paine, carne cruda, fructe de mare, produse lactate, produse gatite. Astfel nu vei raspandi bacteriile din carnea cruda, spre exemplu.
Ca sa tii minte mai usor care si pentru ce anume il folosesti, cumpara tocatoare de culori diferite sau lipeste etichete pe ele.

Autor:  Alina Tibichi