Site coolinaria.ro

Dieta de primavara (detoxifiere)


Dieta de primavara (detoxifiere) Primavara este sezonul ideal pentru a acorda o atentie sporita organismului. Dupa cele cateva luni de frig si o alimentatie bazata, in principal, pe alimente conservate, este timpul sa facem schimbari in ceea ce priveste regimul alimentar.

Intrucat pietele si magazinele se umplu de tot felul de verdeturi, orice nutritionist ne recomanda sa profitam din plin de acest lucru. Nu numai ca astfel beneficiem de vitamine, minerale si nutrienti, dar facem si o detoxifiere completa.

In cazul dietei de primavara se recomanda, in primul rand, sa renuntam la produsele semi-preparate, la cele facute din lapte integral, la carnea cu multa grasime etc. In schimb, este indicat sa consumam cat mai multe fructe si legume de sezon, neaparat proaspete.

In al doilea rand, trebuie sa avem grija ca portiile sa fie bine stabilite. In conformitate cu piramida alimentelor, dieta de primavara ne furnizeaza: mai putin de 30% grasimi, 20-25% proteine, 50-65% calorii din carbohidrati.

Potrivit unor studii, o salata cu putine calorii la felul intai ne determina sa manancam mai putin dupa aceea. Pentru o astfel de reteta ai nevoie de: salata verde, morcovi, rosii, telina, castraveti, mozzarella si dressing fara grasimi.

Sfaturi pentru dieta de primavara
Incearca sa-ti gatesti cereale la micul dejun, cum ar fi un terci de ovaz. Astfel consumi mai putine calorii.
Daca aproximativ 200 g de asemenea cereale au doar 300 de calorii, o punga cu cereale uscate, avand aceeasi greutate, cuprinde 1.400-2.000 de calorii.
In plus, ele tin de foame mai mult timp si eviti si gustarea de la ora 10.00.

Tot la micul dejun este indicat sa mananci multe fibre pentru a nu avea probleme cu inima si nici pentru a favoriza aparitia diabetului sau a cancerului.

Daca, in timpul zilei, vrei ceva dulce, opteaza pentru o bucatica de ciocolata, dar sa fie neagra. Aceasta, datorita antioxidantilor, reduce riscul aparitiei afectiunilor de inima si scade tensiunea arteriala.
In plus, este o sursa de fier si magneziu si stimuleaza productia serotoninei, hormonul starii de bine.

Renunta la sucul carbogazos in favoarea ceaiului verde!
300 ml de suc = 140 de calorii, adica 9 lingurite de zahar.
Pe de alta parte, ceaiul verde nu are deloc calorii (daca il cumperi fara arome).
In plus, catehina din el stimuleaza organismul pentru a arde calorii si are proprietati anti-inflamatorii si anti-canceroase.

Exemplu de meniu pentru dieta de primavara
Mic dejun: branza de vaci si briose englezesti cu afine
Pranz: salata greceasca cu zucchini, chifla si pepene
Cina: cotlet de miel cu rozmarin, risotto de primavara si salata de spanac

Autor:  Alina Tibichi