Site coolinaria.ro

Cum gatim inabusit


Cum gatim inabusit A gati inabusit inseamna a rumeni ingredientul principal in putin ulei sau unt, apoi fierberea la foc mic, intr-o oala acoperita, atat pe aragaz, cat si in cuptor. Pentru aceasta este indicat sa ai in bucatarie o oala sub presiune.

Avantaje
- mancarea are un gust delicios;
- preparatele nu se ard daca le gatesti inabusit ca la carte;
- prin rumenire, nutrientii din carne se caramelizeaza si dau o aroma gustoasa lichidului;
- nu necesita multe vase, astfel ca nu trebuie sa speli cine stie ce dupa ce ai terminat de gatit;
- restul de mancare poate fi reincalzit mai tarziu sau inghetat si apoi incalzit.

Este ideal sa gatesti inabusit carnea tare, dar merge si cu carne de pui, peste si/sau legume. In plus, poti sa gatesti in oala sub presiune, tigaie mare pentru sotare sau in orice alt vas care iti permite acest lucru. Important este, insa, ca temperatura de gatire sa fie mica, pentru ca aerul umed sa circule, prevenind arderea.

Evita sa...
...gatesti inabusit la temperatura prea ridicata. Altfel, lichidul fierbe, iar proteinele din carne se intaresc;
...folosesti carne prea slaba. In caz contrar, mancarea va fi foarte uscata;
...pui legume la inceput. Treptat isi pierd forma. Cel mai bine e sa le pui spre final.

Alimente care pot fi gatite prin inabusire:
- carne (neaparat mai tare): de pui – picioare si copanele; miel – picioare, piept si sold; porc – sold, burta; vitel – piept, sold; vita – fleica, coada;
- peste si fructe de mare: ton, peste-spada, rechin, somon, creveti, scoici (nu au o textura prea delicata);
- legume: conopida, varza, cartofi dulci, morcovi, sfecla rosie, ceapa, varza etc.

Ca sa rumenesti ingredientul principal, asigura-te ca oala sau tigaia este uscata foarte bine inainte de a o pune pe foc. Ingredientele umede nu se vor carameliza cum trebuie. Deci, si acestea trebuie sa fie scurse bine.

Cand gatesti inabusit fructe de mare, cel mai bine este sa sari peste etapa rumenitului si sa incepi cu asezonarea.

Cum gatesti inabusit carnea
Potriveste-o de piper si sare. Incinge cateva linguri de ulei sau putin unt intr-o tigaie ori oala sub presiune, apoi soteaza in grasime carnea, la temperatura medie spre mare. Cand incepe sa se rumeneasca, adauga supa de vita, bulion, vin sau suc. Amesteca bine.
Pune apoi apa / supa / vin / suc, dar ai grija sa nu acopere in totalitate carnea. Asaza un capac pe oala si baga in cuptorul incins la 180 grade Celsius. Cand e gata, separa legumele si carnea de lichidul ramas. Arunca grasimea adunata la suprafata, apoi ingroasa sosul dupa preferinte.

Secretul gatirii prin inabusire
Prin aceasta metoda, tesutul tare din carne e transformat in colagen, iar caldura si umiditatea il dizolva in gelatina (la o temperatura de 60 grade Celsius).
In acelasi timp, caldura comprima fibrele musculate. In timp, ele elimina umiditatea, carnea se usuca, dar apoi absorb din grasimea si gelatina topite.

Autor:  Alina Tibichi