Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru flambat


Sfaturi pentru flambat Cand auzim de flambare ne gandim, in general, la restaurante elegante. Intrucat preparatele flambate au preturi pe masura, o varianta ar fi sa ni le pregatim chiar noi, acasa. Flambarea presupune arderea alcoolului turnat peste ingrediente, intr-o tigaie. La final, mancarea capata o aroma deosebita.

Iata cateva sfaturi pentru o flambare reusita:
- asigura-te ca ai tot ce-ti trebuie la indemana inainte de a te apuca de gatit;
- alege alcool cu aroma de fructe sau special pentru carne;

- foloseste numai alcool cu multe grade. Sampania, berea si vinul nu garanteaza o mancare cu adevarat flambata;
- niciodata sa nu pui lichiorul din sticla direct in tigaia incinsa. Aburii care rezulta pot sa cauzeze explozia sticlei;

- pentru flambare este necesar ca si ingredientele sa fie calde. In caz contrar, alcoolul se raceste. Lichiorul trebuie sa ajunga la 55 de grade, dar sa nu atinga punctul de fierbere (poate fi incalzit in cuptorul cu microunde, timp de 35-40 de secunde). Daca incepe sa clocoteasca, nu va lua foc;

- foloseste o tigaie destul de adanca si cu coada;
- intotdeauna ia tigaia de pe foc in momentul in care torni alcoolul ca sa nu te frigi;

- nu amana flambarea. Odata ce ai pus lichiorul, apinde marginile vasului, nu lichidul in sine. Asigura-te ca incepe sa arda. In caz contrar, mancarea va avea o aroma respingatoare;

- agita cu putere tigaia pentru a arde tot alcoolul;
- daca lichiorul sau romul nu incepe sa arda, probabil ca mancarea nu a atins temperatura necesara pentru flambare;
- in cazul fructelor, inainte de a le flamba, presara pe ele zahar granulat;

- daca vrei sa creezi atmosfera, dar fara sa pui lichior, umezeste cateva cuburi de zahar cu extract aromat, apoi pune-le in vas si da-le foc;
- flambarea se termina cand se sting flacarile.

Etapele flambarii
- incalzeste lichiorul intr-un vas. Ai grija sa nu inceapa sa fiarba;
- incalzeste separat ingredientele care vor fi flambate;
- dupa ce s-au incalzit suficient, ia tigaia de pe foc si toarna cu grija alcoolul. Atentie! Sa nu fie in apropierea unei surse de foc, ca sa nu explodeze;

- pune tigaia inapoi pe aragaz si da foc marginilor vasului;
- agita cu putere tigaia pentru ca tot alcoolul sa se evapore;
- serveste imediat.

Autor:  Alina Tibichi