Site coolinaria.ro

Mancaruri interzise de religie


Mancaruri interzise de religie Mancarurile si bauturile tabu sunt un rezultat atat al invataturilor din diverse religii, cat si al unor practici ce tin de grija pentru sanatate, de simboluri totemice etc.
In general, orice religie are elaborat un set de reguli privind regimul alimentar. Spre exemplu, hindusii nu au voie deloc carne, pe cand musulmanii au interdictie doar la preparatele din porc.

Iudaism
Kashrut, setul de reguli alimentare al evreilor, spune ca, printre altele, sunt interzise consumul de produse de la animale murdare, dar si de insecte (cu exceptia lacustelor si a greierilor), sacrificarea animalelor gestante si a pasarilor care clocesc (asadar, care urmeaza sa dea viata altor fiinte), precum si consumul de cereale noi (cele plantate dupa Pastele evreiesc din anul anterior. Pentru a fi consumate, trebuie sa treaca al doilea Pasti).

Din categoria celor interzise mai fac parte porcii si reptilele (in alte religii, in schimb, sunt chiar o delicatesa). Evident, nu trebuie sa fie nici o urma de sange.

Evreii mananca numai carnea animalelor care au copita despicata si isi rumega hrana, cum ar fi vitele, caprele si oile. Camila, insa, este interzisa.
Niciodata, carnea nu trebuie mancata impreuna cu produse lactate.

Important este ca, in momentul sacrificarii, animalul sa nu simta nici o durere.
Evreii nu voie sa consume foarte multe vietati care traiesc in mare din cauza ca acestea nu au crusta si aripi. Pot, insa, sa bea vin, dar numai daca e produs de alt evreu.

Hinduism
Intrucat adeptii acestei religii cred in caracterul sacru al vietii, nu omoara nici o vietate si nu consuma deloc carne.
Majoritatea sunt vegetarieni, iar cei care se inchina zeului supreme (Brahma), mai gatesc cu unt clarifiat, dar se abtin de la alcool si alimente cu aroma puternica, spre exemplu usturoi si ceapa.

Pentru hindusi, animalul sacru este vaca, astfel ca produsele lactate obtinute de la aceasta sunt folosite in diverse ritualuri si ceremonii.
Conform hindusilor, carnea de caine este cea mai murdara, la figurat vorbind.

Budism
E incurajat meniul vegetarian, dar se permite consumul de carne si peste. Calugarii pot manca hrana cu carne atata timp cat animalul sau pasarea nu au fost sacrificate de el. Se mai spune ca trebuie sa manance fara lacomie si fara sa-i fie pofta de ceva anume.

Conform invataturilor lui Buddha, pentru respectul de sine, calugarii nu au voie sa consume carne de om, cal, elefant, sarpe, caine, hiena, leu, tigru si porc.

Tibetanii nu mananca niciodata peste. In schimb, mai consuma carne rosie, intrucat pentru hranirea mai multor oameni e necesara sacrificarea unui singur animal, acestea avand dimensiuni considerabile).

Islam
Regimul alimentar e destul de asemanator cu cel al evreilor.
Adeptii islamismului nu mananca: produse cu sange, carne de porc, animale gasite moarte, animale sacrificate pentru gatit sau drept jertfa. Important este ca acestea sa fie sacrificate doar de un musulman, si numai in numele Domnului (Allah).
In schimb, sunt interzise alcoolul, sangele si carnea de porc, toate animalele pradatoare terestre. Camila e permisa pentru consum. La fel si carnea de balena.

Crestinism
Persoanele de religie crestina nu au voie sa consume produse in sange, intrucat acesta constituie ideea de viata din orice fiinta.

Autor:  Alina Tibichi