Site coolinaria.ro

Cum gatim mai sanatos


Cum gatim mai sanatos Pentru a fi tot timpul binedispusi si pentru a avea o silueta de invidiat, trebuie sa avem grija ce mancam. Este adevarat ca abia rezistam preparatelor cu o aroma deosebita, dar atat timp cat sunt gatite sanatos, nu e nici o problema in a le consuma.
Vrei sa-ti hranesti cat mai bine si mai sanatos familia? Iata cateva sfaturi:

1. Redu consumul de grasimi.
Pregateste mancare cu: carne slaba, produse lactate cu putine grasimi. O alegere buna mai sunt: semintele, nucile, pestele, avocado si maslinele.

2. Alege grasimile sanatoase.
Pentru ca, totusi, ai nevoie si de grasimi, pe cat posibil, foloseste unt de canola sau de masline in loc de unt (o lingura de unt are de sapte ori mai multe grasimi saturate decat uleiul).

3. Foloseste mai putin ulei.
Ni se recomanda, in general, sa punem in mancare ulei de canola sau ulei de masline extravirgin. Si totusi, au si acestea calorii, destul de multe chiar (120 intr-o lingura). Redu pe parcurs consumul de ulei.
In loc de ulei, incearca sa gatesti cu bulion, vin, suc de lamaie, suc de fructe, apa, otet.

Daca poti, nu mai praji mancarea cu ulei absolut deloc. Cufunda legumele, pestele sau carnea de pui in lapte, lapte batut sau ou, trece-le prin faina sau firimituri, apoi pulverizeaza spray de gatit si baga-le in cuptorul incins. Prin aceasta metoda reduci consumul de calorii cu pana la 40%.

4. Renunta la sare.
Pune, in schimb, putin ulei de masline, otet, zeama de lamaie sau ierburi proaspete, tocate, peste legumele gatite.

5. Pregateste sosuri slabe.
Adesea, faci paste cu sos in care pui si unt, smantana sau/si branza. Incearca sa renunti la grasime. Prepara, in schimb, ceva cu lapte cu putine grasimi si ingroasa cu faina. Fa-ti propria "smantana": cca 200 ml lapte cu putine grasimi si 4 linguri de faina. Amesteca-le bine la foc mediu pana incepe compozitia sa faca bule.

Pentru salate alege maioneza cu continut redus de grasimi (are doar 15 calorii fata de cele 90 ale maionezei obisnuite).
Mai poti alege: sos pesto, salsa, chutney in loc de sosurile cu smantana, unt sau din soia.

6. Gateste doar cu albusuri.
Un albus are 0 grasimi si 16 calorii. In schimb, un galbenus contine 5 grame de grasimi si 54 de calorii.

7. Foloseste faina din cereale integrale.
Astfel, beneficiezi de mai multe fibre, de zinc, magneziu si vitamina B.

8. Ca sa rumenesti legumele, pune-le mai intai intr-o tigaie incinsa, apoi pulverizeaza-le cu spray de gatit. E mult mai bine asa decat sa pui ulei de la inceput in recipient. Tot in cazul legumelor, gateste-le prima data in cuptor cu microunde, apoi tine-le 1-2 minute sub grill.

9. Ierburile aromatizeaza mancarea.
De aceea, e bine sa adaugi ierburile la final. Foloseste ierburi uscate pentru ca au mai multa aroma decat cele proaspete.

10. Redu consumul de branza.
Pastreaza aroma preparatelor punand putin cheddar sau parmezan. Chiar daca sunt tot feluri de branza, au mai putine grasimi si calorii.

Alte sfaturi pentru gatit sanatos
- in loc de ulei de gatit, foloseste un vas antiaderent;
- in loc sa fierbi legumele, le poti pregati la aburi. Astfel, nu-si vor pierde din nutrienti;
- include in meniul zilnic cat mai multe alimente proaspete si sanatoase (legume, fructe, carne slaba etc.);
- mananca piept de pui fara piele;
- renunta la fast-food, alimente procesate, chipsuri, placinte si aluaturi;
- adapteaza sau elimina retetele cu mancare prajita;
- mancarea se sareaza spre final;
- consuma mult peste (e bogat in acizi grasi omega-3).

Cum pregatim un sandvis sanatos
- alege paine din cereale integrale si cu cat mai putina sare;
- cumpara multe legume;
- opteaza pentru sardine, somon, ton etc.
- foloseste cat mai putin unt;
- inlocuieste untul si crema de branza cu hummus, unt de arahide, avocado sau bucatele de branza cu continut redus de grasimi.

Autor:  Alina Tibichi