Site coolinaria.ro

Totul despre decantarea vinurilor


Totul despre decantarea vinurilor Inainte de a-i servi pe musafiri cu vin, este indicat sa lasi bautura la decantat. Astfel, va avea o culoare mai clara si mai limpede, iar gustul va fi mai aromat.
In urma decantarii rezulta sendimentele, adica fermenti, coaja de struguri si alte particule din cauza carora vinul poate avea un gust mai putin placut.
In plus, prin decantare, bautura intra in contact cu aerul, astfel putand sa "respire" (vinul tanar, care nu este aerat, are gust puternic de alcool si un gust mai amar).

Etapele decantarii vinului
- tine sticla pe verticala timp de doua zile, pentru ca sedimentele sa aiba timp sa se aseze pe fundul recipientului;
- scoate dopul si curata sedimentele de pe gatul sticlei cu un material textil;
- toarna incet vinul in decantor, in fata unei lumanari aprinse. Expertii spun ca, astfel, se vad mai bine sedimentele.

Sfaturi pentru o decantare reusita
- nu lasa vinurile vechi prea mult la aerat. Pentru asa ceva ai nevoie de experienta;
- foloseste un decantor fara model, pentru a vedea mai bine sedimentele;
- daca nu ai decantor, foloseste un filtru de cafea;
- sedimentele rezultate se pot folosi in sosuri pentru fripturi.

Cum decantezi folosind stativ pentru vinuri
- pune sticla in stativ. Trebuie sa fie aproape la orizontala (inclinata cam 20 de grade);
- scoate dopul;
- curata gatul sticlei cu un material textil;
- roteste usor stativul, turnand vinul in decantor;
- cand incepi sa vezi sedimentele de pe fundul sticlei, opreste-te din turnat;
- vinul ramas poate fi si el decantat.

Decantorul trebuie sa fie din sticla, transparent si fara nici un model sau pata de culoare, pentru a vedea cat mai bine prin el. Ca sa indepartezi ori aroma din el, clateste-l cu apa minerala.

In ceea ce priveste curatarea, nu folosi niciodata detergent de vase. Din cauza formei lui, sedimentele sunt foarte greu de eliminate numai cu detergent. Indicat este sa pui in el sare grunjoasa si gheata maruntita si sa-l agiti cu putere.

Chiar si in antichitate, romanii decantau vinul. Ei foloseau recipiente din sticla. Dupa caderea Imperiului Roman, majoritatea decantoarelor au fost facute din argint, bronz, aur, ceramica. Abia in perioada Renasterii a fost reintrodus decantorul din sticla.

Alte informatii despre decantare
- o sticla de vin imbuteliata recent are mai putine sedimente decat una veche;
- vinurile imbuteliate de mai multi ani, in special cele rosii, au depuneri considerabile de sedimente. Nu numai ca se vad, dar pot fi usor deranjante in ceea ce priveste textura bauturii;

- vinul vechi se decanteaza chiar inainte de servire;
- daca vrei sa decantezi vinul doar pentru aerare, lasa-l in decantor pana la 2 ore, in functie de vechime;
- in cazul vinurilor tinere, e mai necesara aerarea decat decantarea.

Autor:  Alina Tibichi