Site coolinaria.ro

Dieta de detoxifiere


Dieta de detoxifiere Primavara este anotimpul ideal pentru detoxifierea organismului. Dupa o perioada destul de indelungata, cu o alimentatie variata, este necesara o dieta de eliminare a toxinelor acumulate in corp.
Oboseala, durerile musculare, indigestiile, schimbarile bruste de stare, acneea si nu numai reprezinta un motiv intemeiat pentru a urma o dieta de detoxiere primavara.

Ce poti face?
- renunta la mancarurile procesate, cu multi aditivi alimentari, la zahar rafinat, carbohidrati rafinati, grasimi trans, carne, produse lactate, alcool, cafea, tigari etc.
- consuma multe fructe si legume de sezon, produse bogate in fibre (cereale, seminte, nuci etc.), produse organice, anumite suplimente pe baza de plante;
- hidrateaza-te suficient, daca se poate numai cu apa filtrata.

Alimente de sezon ideale in dieta de detoxifiere
- urzici. Pot diminua simptomele alergiilor de sezon, iar datorita mineralelor, detoxifiaza rinichii si ficatul;

- broccoli. Cercetatorii sunt de parere ca poate neutraliza actiunea bacteriei “vinovate” de irititatiile gastrice si aparitia ulcerului;

- varza. Contine vitamina C si lupta impotriva cancerului de colon;

- anghinarea este buna si pentru ficat, si pentru vezica biliara. In plus, regleaza hipertensiunea;

- sparanghel. Curata rinichii si elimina excesul de apa;

- usturoi. Conform unor studii, poate diminua riscul aparitiei anumitor forme de cancer. Il poti pune in salate, sosuri, in mix pentru bruschete etc. In plus, are proprietati anti-fungice, antivirale si antibacteriene;

- macris de balta (Nasturtium officinale). Include-l in sandvisuri, supe, salate. Ajuta la eliminarea rapida a toxinelor din organism intrucat are efecte diuretice. Ba mai mult, e o sursa de calciu, fier, fosfor, potasiu;

- Psyllium. Pentru ca are multe fibre solubile, planta de Psyllium favorizeaza eliminarea toxinelor;

- papadie. Stimuleaza sucul digestiv, ajutand la procesarea grasimilor. Sunt ideale verzi, primavara, intrucat vara devin prea amare;

- lamaie. Amesteca apa filtrata cu zeama proaspata de lamaie. Nu numai ca te hidratezi, dar vitamina C transforma toxinele in particule solubile pe care le elimini foarte usor;

- seminte de susan, intrucat protejeaza ficatul de efectele nocive atat ale alcoolului, cat si ale altor chimicale;

- ceai verde. E bogat in antioxidanti (contracareaza actiunea radicalilor liberi) si contine si catehina (imbunatateste activitatea ficatului). In plus, stimuleaza hidratarea.

Alte alimente pentru dieta de detoxifiere: spanac, ceapa verde, ridichi, morcovi, sfecla mangold, cereale integrale, nuci, pere.

Diete de detoxifiere
- cu lamaie. A fost creata in urma cu aproximativ 60 de ani si consta in: sirop organic de artar, suc de lamaie, ardei cayenne si apa pura. Se consuma cel putin 10 zile.

- cu fructe. In doar 3 zile, consumand numai fructe, reusesti sa elimini atat toxinele, cat si kilogramele in plus, deci sa slabesti. Pentru rezultate eficiente, trebuie sa-ti faci un plan alimentar astfel incat, odata la 2 ore, sa mananci o anumita cantitate de fructe;

- cu alimente raw. Incurajeaza consumul de fructe si legume, dar permite consumul de produse sanatoase de origine animala, precum si de ciocolata, tocmai pentru a diminua deficientele aparute intr-o dieta raw.

- dieta de detoxifiere a colonului. Dureaza 7-10 zile. Consta in consum de legume, apa si supe.

Reteta de detoxifiere
Ingrediente

1 lingurita ulei de masline, 1 catel de usturoi maruntit, spanac pregatit la aburi / spanac si macris de balta / sfecla mangold, sare, piper proaspat, 1 lingurita seminte de susa pentru decor.

Mod de preparare
Se rumeneste usturoiul in putin ulei, la foc potrivit, in jur de 40-45 de secunde, dupa care se pun legumele si se amesteca.
Dupa maximum 4 minute se ia de pe foc, se potriveste totul de sare si piper si se presara semintele de susan.

Autor:  Alina Tibichi