Site coolinaria.ro

Patrunjelul - sanatate naturala


Patrunjelul - sanatate naturala Despre patrunjel se stie ca e nelipsit din orice bucatarie. Aroma lui puternica imbogateste gustul preparatelor culinare. Se pare, insa, ca are mult mai multe efecte benefice decat am crede.

In primul rand, este o sursa de: vitamine (A, B, C, K), antioxidanti, fibre dietetice (controleaza nivelul colesterolului din sange, previn constipatia), minerale (calciu, fier, fosfor, potasiu – controleaza bataile inimii si tensiunea arteriala prin contracararea efectelor sodiului etc.), folati.

Vitamina C este principalul antioxidant solubil in apa din organismul nostru. Ea contracareaza actiunea radicalilor liberi, "vinovati" pentru aparitia anumitor afectiuni, cum ar fi inclusiv ateroscleroza si cancerul de colon. De asemenea, vitamina C are efecte antiinflamatorii si stimuleaza sistemul imunitar, ferindu-de de infectii, raceli etc.

Acidul folic din patrunjel ajuta la convertirea homocisteinei in molecule benigne. Homocisteina afecteaza, in general, vasele sanguine, fiind asociata cu atacurile cerebrale. Acidul folic ajuta si la dezvoltarea armonioasa a celulelor, motiv pentru care este recomandat femeilor insarcinate.

Alte beneficii ale consumului de patrunjel
- nu are nici o urma de colesterol;
- contine uleiuri volatile esentiale. Eugenolul, unul din ele, e folosit in cabinetele stomatologice intrucat are efect de anestezic local, precum si anti-septic. Tot despre eugenol se stie ca reduce nivelul zaharului din sange la diabetici;

- in frunzele proaspete de patrunjel se gasesc vitamine din complexul B. Acestea au un rol important in ceea ce priveste metabolismul grasimilor, proteinelor si carbohidratilor;
- se crede ca este planta cu cea mai mare cantitate de vitamina K, foarte importanta pentru sistemul osos. De asemenea, vitamina K face parte si din tratamentul pacientilor cu Alzheimer, intrucat limiteaza afectiunile neurologice;

- frunzele, tulpina si radacina au proprietati carminative, nu doar anti-septice;
- extractul de patrunjel are efecte diuretice;
- 100 g patrunjel = 36 calorii;
- reduce spasmele.

Patrunjelul e folosit pentru tratarea mai multor afectiuni, cum ar fi: anemie, astm, probleme gastro-intestinale, infectii urinare, pietre la rinichi, flatulenta, colita, osteoartrita, hipertensiune, prostata etc.
De asemenea, poate activa menstruatia, improspateaza respiratia si creste apetitul sexual.

Chiar si in cosmetica este folosit. Unele persoane aplica patrunjel direct pe pielea crapata, pe zgarieturi etc. Se pare ca stimuleaza si cresterea parului.

Patrunjelul este utilizat si in industria parfumeriei si a sapunului tocmai datorita aromei puternice.

Autor:  Alina Tibichi