Site coolinaria.ro

Bucataria fusion pe scurt


Bucataria fusion pe scurt Notiunea de bucatarie fusion consta in amestecarea mai multor traditii culinare. Este specifica zonelor metropolitane, adica acelor regiuni unde se intalnesc populatii din mai multe locuri de pe glob. Unii o mai numesc si "bucataria confuza", de la jocul de cuvinte "fusion – confusion".

Probabil ca acest obicei al combinarii dateaza de foarte mult timp, insa conceptul a devenit popular abia in anii '70. Din cate se pare, majoritatea retetelor din bucataria fusion provin din Europa si Asia.

Bucatarii din Vestul Europei au combinat, la inceput bucataria frantuzeasca cu cea chinezeasca si vietnameza in special, apoi ideea s-a raspandit pe batranul continent, dar a trecut si Oceanul, ajungand in America.

Unii critici culinari spun ca adeptii bucatariei fusion se bazeaza mai degraba pe inovatie decat pe aroma, gust sau textura. Un lucru este cert: daca vrei sa incerci retete din bucataria fusion, este recomandabil ca, mai intai, sa te interesezi bine in legatura cu ingredientele. Unele pot crea mancaruri foarte delicioase; altele, in schimb, niciodata nu vor putea fi amestecate.

Combinarea retetelor pe continentul asiatic nu este o noutate si nici nu e foarte dificila, intrucat multe ingrediente sunt comune sau isi gasesc echivalentul usor. Situatia e mai delicata atunci cand se amesteca retete apartinand unor culturi total diferite.

Dar, bucataria fusion nu inseamna doar combinarea unor astfel de retete. Poti avea doua-trei retete ale aceleiasi culturi gastronomice, dar sa le prepari folosind tehnici ale altei culturi.

5 idei de retete fusion
Reteta de piure cu wasabi este o combinatie de bucatarie europeana si americana cu elemente nipone. Pentru aceasta ai nevoie, bineinteles, in primul rand de cartofi, apoi de pudra wasabi, sare de mare, sos de soia si smantana pentru frisca. Pentru un plus de aroma, tot din bucataria asiatica poti folosi frunze shiso.

Se poate sa combini metodele de gatit asiatice cu niste spaghete italienesti? Da, iar drept dovada sta o reteta de paste cu vita si sos iute. Pare ciudat sa amesteci sos chili cu muschi de vita si paste italienesti folosind tehnici de gatit asiatice, dar gustul preparatului va fi inconfundabil.
Ba mai mult, poti chiar sa inlocuiesti carnea si legumele dupa bunul plac. Daca vrei sa incerci asa ceva acasa, iti trebuie: paste fusilli, muschi de vita, sos chili rosu, coriandru, ulei vegetal, sos de soia si broccoli.

Pestele e specific bucatariei din Tara Soarelui Rasare. Taco se consuma cu precadere in Mexic, fiind unul din preparatele nationale, asadar culturi total diferite. In ciuda acestui fapt, combinatia de taco cu peste este foarte gustoasa.
Pentru o asemenea reteta ai nevoie de cateva foi de tortilla, pe care le umpli cu pestele condimentat si facut la gratar, cu varza, iar la final cu maioneza.

Dureaza un pic mai mult sa-ti pregatesti o salata Nicoise, dar merita. Combinatia in stil american, cu cartofi si sos aioli, la care se adauga ingredientele clasicei ale salatei frantuzesti, masline negre si fasole verde, este de-a dreptul delicioasa.
Intr-o asemenea reteta, poti pune si vin alb. Cine doreste, poate servi sosul aioli si cu ridichi. Aioli se face din: zeama de lamaie, usturoi, sare, piper si maioneza.

Aroma puternic mexicana are si un burrito cu somon afumat. Pe langa faptul ca burrito este specific zonei in care a trait civilizatia mayasa, in reteta, la ingrediente, sunt mentionati ardeii iuti mexicani. Modul de preparare este foarte simplu. Pregatesti o compozitie din somon, lapte, oua, ardei iute si arpagic, apoi umpli cu aceasta foile de tortilla. Somonul afumat il poti inlocui cu carnaciori sau sunca.

Autor:  Alina Tibichi