Site coolinaria.ro

Trucuri utile pentru prepararea dulciurilor


Trucuri utile pentru prepararea dulciurilor Cand vine vorba de prepararea dulciurilor cei mai multi dintre noi se dau indarat deoarece se crede de obicei ca este mult mai greu sa faci dulciuri de casa decat alte feluri alimentare. Totusi daca se citeste reteta cu atentie si se respecta intocmai indicatiile atunci sansele de a obtine un rezultat multumitor sunt destul de mari.

Nu inlocuiti niciodata cantitatile si ingredientele din reteta originala cu altele decat dupa ce ati capatat ceva experienta si va puteti permite sa va jucati cu aceste lucruri. Seriozitatea si implicarea in ceea ce aveti de facut sunt si acestea esentiale pentru obtinerea unor rezultate multumitoare.

Important intotdeauna este sa ai la dispozitie cele mai bune ustensile de gatit mai ales daca de obicei gatesti dupa un orar prestabilit. Atunci cand te pregatesti pentru faza de inceput nu uita sa iti procuri ingrediente de calitate si nu opta pentru cele la mana a doua deoarece nu se vor obtine niciodata aceleasi gusturi si arome ca in reteta originala.

Praful de copt si faina sunt, mai mult decat alte ingrediente, esentiale pentru atingerea unor rezultate bune. Intrucat nu se cer cantitati prea mari la prepararea unor retete de casa nu cumparati nicicum altceva decat ceea ce stiti ca e mai bun pe piata. Daca aceste produse fac bule de aer atunci cand le testati atunci sunt teoretic bune. De asemenea, pentru o buna distribuire a lor mai intai amestecati-le uscat si apoi adaugati lichidele cerute de reteta alimentara.

Atunci cand compozitia este prea subtire se poate adauga ceva praf de copt suplimentar sau faina, iar daca e prea densa adaugati apa sau sifon, cu atentie insa. Mereu folositi un cantar exact pentru a nu gresi cantitatile introduse in compozitia dorita si nu faceti excese in adaugarea ingredientelor care, desi gustoase, stiti ca vor schimba culoarea prajiturii aceasta aratand la final inestetic.

Untul si mierea e albine trebuie sa se afle la temperatura camerei inainte de a fi folosite. Nu grabiti procesul de reglare a temperaturii acestor ingrediente ci pregatiti totul din timp. Zaharul si sarea sunt foarte importante ambele ingrediente trebuind sa fie foarte bine pastrate si uscate, dizolvandu-se repede in compozitia prajiturilor. Daca folositi zahar brun sau pregatiti sirop caramel tineti cont de acest lucru pentru culoarea finala a prajiturii si accidentele care pot aparea la coacerea in cuptor.

Lichidele se masoara foarte exact cu ajutorul unei cani speciale sau un pahar de masurat. Orice exces in asemenea situatii poate fi complet dezastruos si atentie marita trebuie acordata mai ales in cazul ciocolatei lichide si a untului sau a uleiului, acestea trebuind sa se afle la o temperatura optima pentru a nu se gresi cantitatile introduse.

Cuptorul trebuie incalzit din timp cu 10 minute inainte de a fi folosit si e recomandata si folosirea unui termometru de gatit special pentru asemenea operatii. Multe retete specifica foarte exact temperatura la care trebuie copt aluatul si rezultatele finale vor fi intotdeauna mai bune daca se tine cont de aceste recomandari.

Suprafetele de intins aluatul si foliile folosite trebuie sa fie ori reci ori la temperatura camerei pentru a nu permite topirea aluatului si a ingredientelor si pentru a nu altera culoarea si forma dorita. De asemenea foile de aluat trebuie pregatite cu atentie, una pe rand, si nu este bine sa ne grabim mai ales atunci cand ne ocupam de acest pas in prepararea unei retete.

Tavile, formele si alte recipiente folosite la prepararea prajiturilor trebuie mereu unse cu putin unt, grasime sau margarina, uleiul alimentar fiind de cele mai multe complet nerecomandat. Daca insa compozitia contine deja fie unt din belsug fie grasimi sigur ca nu va mai fi nevoie sa ungem tavile deoarece avem deja necesarul dorit.

Nu uitati ca atunci cand pregatiti foile de aluat sa le presarati la final cu putina faina pentru a preveni craparea lor la copt. De asemenea evitati sa puneti la copt si aluatul si compozitia la un loc deoarece, de cele mai multe ori, veti obtine efecte nedorite precum lipirea, arderea si schimbarea gustului prajiturii. De preferat este sa se pregateasca aluatul separat, fie el blat de tort, foi de placinta etc. si apoi sa se adauge compozitia dulce.

Nu uitati de timpul recomandat tinerii la cuptor, folositi mereu un ceas special destinat pentru asemenea operatiuni si folositi doar ustensile din lemn pentru a intoarce materialul pus la copt de pe o parte pe alta. La final, nu lasati niciodata prajiturile in tava unde au fost coapte ci mutati-le pe un platou special pentru a nu se prinde de tava cand sunt puse la racit.

Autor:   Lucia Mihailescu