Site coolinaria.ro

5 idei de retete de dressing pentru salata


5 idei de retete de dressing pentru salata Adesea, in loc de sos pentru salate se foloseste cuvantul dressing.
In Vest, sunt trei feluri de dressinguri: vinegreta (vinaigrette), dressing cremos (in general, cu maioneza, iaurt, smantana, lapte batut etc.), dressing-uri gatite (dressing ingrosat cu galbenus).

Vinegreta este un mix de ulei de salate si otet, aromat cu ierburi, condimente, zahar, piper, sare etc.

Daca in America de Nord este popular dressing-ul Ranch, pe baza de maioneza, in Franta se gateste cel mai des pe baza de mustar, iar in sud predomina otetul si uleiul de masline.

In Asia, un dressing se face din: ulei de susan, suc de citrice, sos de peste si sos de soia.

Iata 5 retete de dressinguri pentru salate gustoase:

1. Dressing cu citrice
Este bun pentru o salata clasica sau pentru una estivala.

Ingrediente
1 lingura suc de portocale proaspat stors, 1 lingura suc proaspat de lime, 1 lingura de suc de grapefruit proaspat stors, 1 lingura suc proaspat de lamaie, 1 lingura otet balsamic, 6 linguri ulei de masline, 2 linguri nuci tocate, 2 linguri parmezan sau branza Romano, piper si sare dupa gust.

Mod de preparare
Se amesteca sucul de grapefruit cu cel de portocale, de lime, de lamaie si cu otetul intr-un borcan cu capac. Se adauga apoi uleiul de masline si se continua cu mixarea.
Cand e gata, se incorporeaza branza si nucile. Se amesteca usor, apoi se potriveste totul de piper si sare.

2. Dressing cu busuioc
Se poate pregati tot timpul anului. Are gust si mai bun cand e servit cu o salata italiana cu rosii coapte si mozzarella.

Ingrediente
3 linguri de busuioc proaspat tocat, cca 110 ml otet din cidru de mere, cca 230 ml ulei de masline, 2 catei de usturoi tocati marunt.

Mod de preparare
Se pun toate ingredientele intr-un bol si se amesteca bine.
Daca nu il servesti imediat, este indicat sa-l depozitezi in frigider.

3. Dressing Caesar cu lamaie
Ingrediente

3 linguri suc de lamaie, 1 lingurita coaja de lamaie rasa fin, 1 lingurita mustar Dijon, cc 110 ml ulei de masline, 1 lingurita pasta de ansoa, 1 lingurita sos Worcestershire, 2 catei de usturoi maruntiti, 1 lingura smantana, piper si sare dupa gust.

Mod de preparare
Se amesteca toate ingredientele intr-un castron mai mare, cu exceptia smantanii si a uleiului de masline. Dupa ce s-au omogenizat, se toarna incet uleiul.
Se amesteca pana cand compozitia devine mai pufoasa (daca te opresti din mixare, e posibil sa se taie).
La final, se adauga smantana si iarasi se bate totul cu ajutorul unui tel, pentru a fi cat mai pufos dressingul. Se tine in frigider pana la servire.

4. Dressing in stil francez
Acest dressing este o metoda buna pentru a-i determina pe copii sa manance legume.

Ingrediente
1/2 lingurita ceapa proaspat tocata, jumatate lingurita mustar uscat, 1 lingurita pasta de rosii fara sare, un sfert lingurita piper alb, 7 linguri ulei de masline, 2 lingurite de apa, cca 80 ml otet de vin alb sau rosu.

Mod de preparare
Se pun toate ingredientele intr-un borcan cu capac, se agita bine pentru a se amesteca, apoi se serveste.

5. Dressing asiatic
Ingrediente

1 lingura mustar asiatic, cc 110 ml suc de portocale (obtinut din 2 portocale mari), 3 linguri ulei de susan, 2 linguri seminte de susan, cca 80 ml otet alb, 1/4 lingurita sare kosher, 1 catel de usturoi maruntit.

Mod de preparare
Se amesteca intr-un bol otetul cu sucul de portocale, mustarul, semintele de susan, sarea si usturoiul.
La final, cand s-au omogenizat, se adauga incet uleiul de susan.

Autor:  Alina Tibichi