Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru fondue


Sfaturi pentru fondue Fondue provine din frantuzescul fondre si inseamna a topi. Se crede ca tehnica fondue a aparut in Elvetia ca modalitate de a folosi branza intarita. Reteta traditionala de fondue se pregatea cu branzeturi Gruyere si Emmenthaler. In general, fondue se poate servi cu cartofi fierti sau prajiti, omlete, paine, broccoli, conopida, mere feliate etc.

Sfaturi pentru un fondue ca la carte

Pentru branza:

- razuieste branza ca sa o poti topi mai usor si pentru a fi mai pufoasa;
- pentru ca branza sa nu devina cauciucata, incalzeste-o usor mai intai, apoi mareste intensitatea flacarii, dar ai grija sa nu inceapa sa fiarba;
- pentru retetele de fondue cu branza ai nevoie de branza de calitate superioara;
- amesteca mai multe feluri de branza ca sa obtii un gust mai bun. Incearca Cheddar, Gruyere, Emmentaler, Monterey Jack etc.
- daca fondue este prea gros, da focul mai mare, pune putin vin si amesteca cu putere;
- daca fondue e prea subtire, amesteca-l cu un mix din jumatate de lingura de faina sau amidon si o cantitate egala de vin;
- ai nevoie de un aglutinant, cum ar fi faina sau amidonul de porumb;
- aglutinantul se dizolva in lichid inainte de a-l pune in branza, la foc mic.

Pentru lichid:
- putin alcool pus in compozitie scade punctul de fierbere, astfel ca branza nu se va inchega. Ai grija, totusi, sa nu inceapa sa fiarba si ea;
- daca prepari fondue fara alcool, in loc de vin adauga zeama de lamaie. La fel de bine poti amesteca lapte cu 2-3 linguri de zeama de lamaie;
- daca faci portii duble, nu e nevoie sa dublezi si cantitatea de lichid din reteta originala;
- foloseste vin sec sau demi-sec;

Pentru aroma:
- poti aroma fondue punand: usturoi copt, ierburi proaspete, ceapa sotata, pasta de rosii, mustar etc.
- freaca usor oala de fondue cu un catel de usturoi inainte de a pune compozitia in ea. Daca vrei gust si mai puternic, pune usturoiul cand se topeste branza;
- adauga bere si bulion. Niciodata apa!

Pentru servire:
- fondue se pregateste intr-o tigaie si se serveste in oala de fondue;
- fondue se serveste cu ceai negru si vin, intrucat apa face ca branza sa se coaguleze in stomac, astfel aparand problemele digestive;
- fondue cu ciocolata se mananca cu: nuci, nuca de cocos coapta, struguri, felii de mere etc.
- fondue cu branza se serveste cu: covrigei, felii de subtiri de legume, paine etc;
- daca servesti fondue ca masa principala, pune alaturi carne (de vita, porc, miel, pui) si fructe de mare;
- cu resturile de la fondue poti pregati un topping pentru legume, oua jumari, omlete etc.

Ustensile pentru fondue
- foloseste oale de metal pentru fondue cu: ulei, bere, vin, carne si fructe de mare;
- vasele din ceramica sunt bune pentru fondue cu branza si ciocolata;
- foloseste furculite de fondue sau betisoare din bambus (pune-le in apa in jur de 20 minute inainte de a le folosi, ca sa nu te arzi).

Autor:  Alina Tibichi