Site coolinaria.ro

Idei de retete pentru un meniu vegetarian


Idei de retete pentru un meniu vegetarian Unele persoane adopta un regim alimentar vegetarian din motive medicale. Altele, cum sunt vedetele, vor sa aiba o silueta si un ten mai frumoase. Daca si tu te gandesti sa incerci meniul vegetarian, iti poti face un plan din timp. In nici un caz nu esti limitat in ceea ce priveste alimentele si retetele. Dimpotriva, exista nenumarate informatii pentru a manca gustos si sanatos.

Micul dejun gatit nu este o problema pentru vegetarieni. Din legume, ciuperci, oua etc. se pot pregati retete delicioase. Daca vrei sa incerci ceva mai nou, renunta la sucul de fructe in favoarea compoturilor, iar la cerealele obisnuite pentru cele lasate la inmuiat peste noapte.

La pranz, in schimb, trebuie sa mananci consistent. Pregateste: stroganoff de ciuperci cu orez si mazare, tarta cu legume, salate, placinta ciobanului si varza, omlete, pizza vegetariana, branza cu conopida, lasagna etc. La desert poti servi: ecler de ciocolata, mere fierte cu stafide, iaurt cu fructe, budinca de orez, inghetata, placinta de mere etc.

Intrucat ultima masa trebuie luata seara, cu aproximativ 4 ore inainte de a te baga in pat, e necesar ca mancarea sa fie mai usoara. Asadar, la cina, opteaza pentru: cartofi copti cu branza de vaca, supa de rosii cu busuioc, hummus, oua jumari cu rosii coapte, sandvisuri, ravioli cu legume, supa cu linte.
Indulceste-te cu: salata de fructe, cocktail de fructe, inghetata, tarta de fructe, placinta cu nuci pecan, iaurt cu banane.

Iata 4 idei de retete vegetariene foarte delicioase:

1. Smoothie de dovleac
Ingrediente

cca 110 g piure de dovleac, cca 230 ml lapte de migdale, 1 lingura seminte chia, 1 banana mica inghetata, 1 lingurita scortisoara, 1/2 lingurita ghimbir, nucsoara, 50 g fulgi de ovaz, 1 lingurita melasa neagra, gheata (optional).

Mod de preparare
Lasa la inmuiat vreo ora sau chiar peste noapte semintele de chia, fulgii de ovaz si laptele de migdale (metoda benefica pentru digestie mai buna).
Apoi, trece totul prin blender pana obtii o compozitie spumoasa.
Daca doresti, poti servi cu gheata.

2. Briose cu afine pentru micul dejun
Ingrediente

cca 230 ml lapte vegetal, 1 lingurita otet din cidru de mere, cca 50 g seminte de in, 1 lingurita scortisoara, 1/4 lingurita sare, 1 lingurita esenta de vanilie, 1/2 lingurita esenta de migdale (optional), cca 110 ml sirop de artar, cca 50 ml ulei de masline extravirgin sau vegetal, 1 lingurita + jumatate de lingurita bicarbonat de sodiu, cca 230 g afine proaspete, cca 250 g faina de grau integrala.

Ingrediente pentru topping
2 linguri + 2 lingurite zahar, 1 lingurita scortisoara, 2 lingurite unt, 2 lingurite faina, putina sare.

Mod de preparare
Mai intai incinge cuptorul la 190 de grade Celsius, apoi pune hartii de briose in forma speciala.
Amesteca otetul si laptele. Lasa deoparte.
Intr-un bol separat, amesteca ingredientele uscate (sare, faina, seminte de in, scortisoara, bicarbonat de sodiu).
In alt castron, pune-le pe cele umede (sirop, extracte, ulei).
Dupa ce s-au omogenizat, toarna incet peste cele uscate si amesteca usor pentru a se incorpora cum trebuie.
Adauga afinele proaspete si amesteca.
Ia apoi cu lingura din compozitie si pune in hartiile de briose.
Amesteca bine ingredientele pentru topping si pune pe fiecare briosa.
Baga tava in cuptor pentru 15-20 de minute sau pana cand se rumeneste.
Lasa la racit cel putin un sfert de ora inainte de a servi.

3. Clatite cu sirop si nuca de cocos
Ingrediente pentru aluat

1/2 lingurita sare, 2 lingurite praf de copt, 2 linguri zahar, 1 ou, 170 g faina, 320 ml lapte de soia sau de migdale.

Ingrediente pentru topping
2 linguri unt de arahide, 1-2 linguri gem de mere neindulcit.

Ingrediente pentru sirop
1 lingura ulei de nuca de cocos, 1/2 lingura sirop de artar.

Mod de preparare
Mai intai amesteca ingredientele uscate intr-un bol, apoi toarna laptele peste ele.
Amesteca bine si adauga si oul. Daca mai trebuie, mai poti pune lapte.
Lasa compozitia deoparte si incinge o tigaie.
Pune ingredientele pentru spirala intr-o punga si amesteca.
Coace clatitele pe o parte si pe alta. Pune-le pe o farfurie intinsa.
Amesteca ingredientele pentru sirop.
Pe fiecare clatita pune din acest mix, apoi din topping (ca sa-ti fie mai usor, rupe usor un varf al pungii), iar la final poti presara nuca de cocos rasa.

4. Granola estivala
Ingrediente uscate

1/2 lingurita scortisoara, 2 linguri seminte de in, 1 lingura seminte de chia, cca 450 g fulgi de ovaz, 50 g migdale tocate, 55 g zahar brun, sare dupa gust, 50 g mei crud.

Ingrediente ude
2 linguri cu varf de gem de mere, 1/2 lingurita esenta de migdale, 2 pastai de vanilie (optional), 1 lingurita esenta de vanilie, cca 50 ml sirop de orez brun, 3 linguri unt de fructe nucifere.

Mod de preparare
Incinge cuptorul la 160 de grade Celsius.
Tapeteaza cu hartie de copt o tava de cuptor.
Amesteca ingredientele uscate si cele ude (cu exceptia extractelor de migdale si de vanilie) in boluri separate.
Compozitia cu ingrediente ude bag-o in cuptorul cu microunde pentru un minut, dupa care scoate-o si incorporeaza si extractele.
Toarna compozitia peste cea uscata si amesteca bine ca sa se omogenizeze.
Potriveste de sare, apoi pune in tava.
Da la cuptor pentru 20-25 de minute.
Inainte de a scoate din tava, lasa la racit vreun sfert de ora.

Autor:  Alina Tibichi