Site coolinaria.ro

Cum aromam cafeaua


Cum aromam cafeaua Nimic nu se compara cu un inceput de zi cu aroma de cafea. Uneori, parca numai simplul miros ne rasfata simtul olfactiv. Totusi, indiferent de marca, se poate si mai bine, se poate ca bautura sa fie si mai aromata, si mai gustoasa. Cum? Simplu: fie aromam boabele de cafea, fie cafeaua in sine, fie zaharul cu care o indulcim.

Arome pentru boabele de cafea
1. Pastai de vanilie

Pune boabele de cafea proaspat prajite intr-un bol si amesteca-le cu cele de vanilie (la cca 440 gr boabe de cafea sunt suficient 6 boabe de vanilie). Pune apoi mixul in cutia de cafea, fixand bine capacul. Prima ceasca o poti savura dupa cel putin 24 de ora. Boabele de vanilie le poti refolosi pana cand incepe sa-si piarda aroma.
Poti inlocui vanilia cu: nucsoara, boabe de cacao, betisoare de scortisoara, coriandru etc.

2. Uleiuri aromatizante
Pune cafeaua in borcan, picura 3-5 stropi de ulei, amesteca bine cu ajutorul unei linguri de metal, apoi infileteaza capacul la borcan. Daca vrei sa aiba aroma mai puternica, mai adauga ulei. Recipientul trebuie tinut in loc uscat si racoros.
Ca sa aiba un gust bun si proaspat, cafeaua nu trebuie sa intre in contact nici cu temperaturi ridicate (raze solare), nici cu temperaturi joase (frigider). Boabele de cafea rezista asa pana la 2 saptamani. Le poti pune apoi intr-o punga inchisa ermetic sau intr-un vas de ceramica.

3. Mix de condimente
Pune boabele de cafea proaspat prajite intr-o punga, adauga mixul de condimente, sigileaza punga si las-o deoparte cel putin 24 ore.
Ideal este sa ai condimentele intregi, nu maruntite sau macinate.

Arome pentru cafeaua preparata
- pudra de scortisoara poate fi pusa in ceasca de cafea, inainte de a bea;
- daca ai betisoare de scortisoara, pune unul in ibricul in care fierbe cafeaua;
- boabe proaspete de vanilie. Daca sunt putin mai scumpe, incearca vanilie lichida;
- caramel;
- pudra de cacao este ideala pentru o cafea mocha. Intrucat pudra neindulcita poate fi foarte amara, e nevoie de putin zahar;
- tot felul de creme;
- ciocolata alba. Merge si la cappuccino. Ai grija sa se topeasca de tot;
- cu lapte de cocos. Pe piata exista mai multe sortimente de lapte de cocos. Incearca-le pe toate, sa vezi care iti place mai mult;
- ceai Chai. Il poti fierbe tu acasa sau sa-l cumperi gata facut;
- bomboane de menta. Se dizolva in cafeaua fierbinte.

Arome pentru zahar
1. Vanilie
Pune intr-un borcan zahar si boabe de vanilie, apoi infileteaza capacul. Zaharul va absorbi din aroma. Dupa aproximativ o zi, poti indulci cafeaua cu zahar. Pentru ca aroma sa nu fie mai concentrata intr-o parte decat in alta, intoarce borcanul din cand in cand.

2. Scortisoara
Pune niste betisoare de scortisoara intr-un borcan, adauga cuisoare, nucsoara, anason, apoi zaharul si procedeaza ca la punctul anterior.

Sfaturi pentru cafea aromata
- curata din cand in cand masina de rasnit cafeaua pentru a nu se pastra aromele folosite anterior;
- ca sa cureti masina in care macini condimentele mai usor, pune in ea niste orez sau firimituri de paine. Acestea absorb aroma uleiurilor. Mai mult, o sa observi ca se si vor colora;
- si mai bine ar fi sa ai rasnite separate pentru cafea si condimente;
- ai grija la condimente! Fiecare are alt gust atunci cand il amesteci cu sortimente diferite de cafea;
- cafeaua prajita usor este buna cu condimente cu aroma discreta;
- cafeaua prajita intens se potriveste cu condimente puternic aromate.

Autor:  Alina Tibichi