Site coolinaria.ro

5 retete de hummus inedite


5 retete de hummus inedite Hummusul se gateste cu precadere in Orientul Mijlociu, Maroc si nordul Africii. El consta in naut pasat, amestecat cu suc de lamaie, ulei de masline, usturoi, sare si tahini.
Cuvantul hummus este de origine araba si inseamna naut cu tahini.

Se serveste cu garnituri constand in rosii, ciuperci sotate, castraveti, patrunjel, coriandru, ceapa caramelizata, oua fierte tari etc.
In afara Orientului Mijlociu, se mananca si cu chipsuri tortilla.
In Palestina si Iordan, in loc de tahini se foloseste iaurt, iar in loc de ulei de masline, unt.

Daca vrei sa incerci ceva mai neobisnuit, adapteaza putin reteta.
Spre exemplu, serveste hummusul cu nuci, spanac, ardei.
Iata cateva retete de acest fel:

1. Hummus cu spanac
Ingrediente

cca 400 g naut uscat, cca 100 g spanac proaspat tocat, 2 linguri de usturoi, 3 linguri suc de lamaie, 2 linguri ulei de masline, 1/4 lingurita sare.

Mod de preparare
Trece prin robotul de bucatarie nautul, spanacul, usturoiul, fasolea si uleiul de masline. Adauga apoi sarea si lamaia si continua cu mixarea. Daca hummusul este prea gros, pune apa pana ajunge la consistenta dorita. Hummusul trebuie sa fie cremos si pufos. Il poti servi cald sau rece, cu legume proaspete, pita etc. Se depoziteaza in frigider, intr-o cutie cu capac.

2. Hummus cu unt de arahide
Ingrediente

cca 500 g naut, 4 linguri unt de arahide, 2 linguri ulei de masline, 3 linguri zeama de lime sau lamaie, 1 catel de usturoi zdrobit, 1/4 lingurita de sare, 80 ml apa.

Mod de preparare
Mixeaza toate ingredientele intr-un robot de bucatarie pana ajung la consistenta dorita. Daca vrei, mai poti adauga o lingura de apa din cand in cand.
Acest hummus se serveste imediat sau in maximum 3 zile. Trebuie tinut in frigider. Se poate servi cu broccoli, telina proaspata, morcovi, pita etc.

3. Hummus cu nuci
Ingrediente

cca 480 g naut (uscat si spalat sau inmuiat), cca 120 g nuci, 3/4 lingurita sare, putin piper negru, 2 linguri ulei de nuci, 1/3 lingurita coaja rasa de portocala, 60 ml suc de portocale.

Mod de preparare
Incinge cuptorul la 180 grade Celsius. Prajeste nucile pana se rumenesc, adica in jur de 5-7 minute. Cat timp se racesc, da nautul prin blender. Pune apoi nucile, coaja si sucul de portocale, usturoiul, uleiul de nuci si sarea. Va rezulta o pasta cremoasa. Presara piper dupa preferinte. Poti servi imediat. Daca vrei sa-l mananci mai tarziu, trebuie sa-l pui intr-o cutie cu capac, iar apoi in frigider.

4. Hummus cu ardei
Ingrediente

cca 500 g naut, 1 ardei rosu, 1 lingura de tahini, 1 lingura jumatate suc proaspat de lamaie, o lingura jumatate ulei de masline, 3/4 lingurita chimion, 1/2 lingurita sare, o lingura jumatate de apa, 1 catel de usturoi zdrobit.

Mod de preparare
Toaca marunt ardeiul spalat, apoi da-l prin blender, impreuna cu nautul, uleiul de masline, tahini, chimionul, usturoiul, sarea si apa. Va rezulta o pasta cremoasa. O poti servi imediat sau mai intai sa o tii in frigider o jumatate de ora.

5. Hummus dietetic cu iaurt
Ingrediente

naut, 120 g iaurt integral, 1-2 catei de usturoi zdrobit, 1 lingura suc de lamaie, 1 lingurita sare, 1 lingura tahini sau unt de arahide cu putine grasimi.

Mod de preparare
Trece prin robotul de bucatarie nautul, iaurtul, tahini, sucul de lamaie si usturoiul, apoi adauga chimion si sare. Daca hummusul este prea gros, adauga putina zeama de la naut, ulei de masline sau apa calduta.

Autor:  Alina Tibichi