Site coolinaria.ro

Bucataria elvetiana de la A la Z


Bucataria elvetiana de la A la Z Cele mai faimoase produse din bucataria elvetiana sunt branzeturile Gruyere si Emmental si ciocolata cu lapte.
Datorita pajistilor intinse si mediului propice, fermieri elvetieni s-au axat pe cresterea vitelor si pe elaborarea diverselor retete de produse lactate. Evident, vecinatatea cu Italia, Franta si Germania si-a spus cuvantul

Spre exemplu, din bucataria italiana, elvetienii au preluat cu precadere retete de pizza si paste.
Din tara lui Voltaire a fost adoptata tehnica haute cuisine.
Aceasta presupune metode clare de tocat ingrediente, de facut sosuri, dar si de utilizat ingrediente scumpe, precum fructe exotice, vin vechi etc.
Pentru retetele haute cuisine ai nevoie de ore intregi, de aceea sunt mai des intalnite in restaurante si hoteluri.

Metoda traditionala de gatit inseamna sa faci mancare avand doar produse cu specific local.
Alimentele de baza in Elvetia sunt: painea, produsele lactate (lapte, iaurt, unt, branza etc.), apoi fasole, conopida, cartofi, spanac etc.

Se spune ca micul dejun e destul de copios si ca principala masa a zilei se serveste la amiaza.
Un meniu elvetian cuprinde: supa de legume sau branza si mancare cu carne de pui, de vita sau peste, servita cu paste (in zonele invecinate Italiei) si cu cartofi (in apropiere de granita cu Franta si Germania).

Meniul elvetian
- mic dejun: paine, unt / margarina, miere de albine, gem, cereale, lapte, ciocolata calda sau rece, cafea, ceai;
- pranz: sandvis, supa, mancarica etc.
- la ora 16.00 – pauza de cafea. Se servesc prajiturele, tarte cu ceai, cafea, ciocolata calda;
- cina: branza, preparate mai usoare etc.

Bucataria elvetiana inseamna:
- platouri cu preparate asezate intr-o anumita forma;
- fondue (branza topita);
- raclette (alta reteta de branza topita, servita cu cartofi). Se gateste mai ales cand sunt invitati la masa prietenii;
- rosti (varianta elvetiana a piureului de cartofi. Este si mai gustos cand cartofii sunt gatiti la aburi. Reteta e disputata intre elvetienii francezi si cei germani);
- zimtsterne (prajiturele cu scortisoara, specifice sarbatorilor de iarna) etc.

- leckerli (prajiturele cu ghimbir si miere de albine);
- dreikönigskuchen (prajitura pregatita special de Boboteaza);
- zopf (paine servita la micul dejun de duminica);
- pastetli (placinta cu carne, in forma de inima);
- muesli (cereale servite prima data la sfarsitul secolului al XIX-lea).

Autor:  Alina Tibichi