Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru aluat copt in orb


Sfaturi pentru aluat copt in orb Aluatul copt in orb este ideal pentru tarte cu fructe sau quiche, deoarece este nevoie de o crusta mai tare, una care sa pastreze umiditatea umpluturii, dar fara sa se inmoaie.

Cum se coace aluatul in orb:
- alege tava de placinta. Cele mai des folosite sunt tavile din ceramica;

- pune compozitia de aluat in tava. Las-o deoparte cateva minute pentru a se aseza, dupa care bag-o la frigider, de la 30 la 60 minute, pentru a se intari. Acopera cu un prosop absorbant de bucatarie;

- inteapa aluatul din loc in loc cu furculita pentru a nu se forma bule de aer cat timp e in cuptor;

- pune peste aluat un lant pentru blat de tarta, in forma de spirala. Acesta impiedica aluatul sa se umfle si sa se ingusteze in acelasi timp;

- baga aluatul in cuptor, conform instructiunilor din reteta. In general, e nevoie de 200 grade Celsius, aproximativ un sfert de ora;

- scoate tava si las-o sa se raceasca 3-5 minute. Unii bucatari ung crusta cu ou pentru a preveni absorbirea umiditatii din umplutura. Daca vrei sa procedezi asa, atunci scoate cu cateva minute mai devreme aluatul din cuptor, unge-l cu ou, apoi baga-l inapoi pentru vreo 2-3 minute. Spre final, poti reduce temperatura la 180 grade Celsius;

- pune umplutura si da iarasi la cuptor. Asigura-te ca umplutura se coace repede. Este bine sa acoperi marginile aluatului cu folie de aluminiu.

Alte sfaturi
- ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei;
- indoaie marginile aluatului. Cu cat acesta va fi mai subtire pe marginea tavii, cu atat va fi mai putin probabil sa-si piarda din volum;
- daca folosesti hartie de copt, ai grija sa ia forma tavii cat mai mult posibil.

Autor:  Alina Tibichi