Site coolinaria.ro

Cine a fost Julia Child?


Cine a fost Julia Child? Julia Child este persoana care le-a facut cunostinta americanilor cu bucataria frantuzeasca, prin intermediul volumului Mastering the Art of French cooking. Despre ea se stie ca a fost bucatareasa, vedeta TV in SUA si scriitoare.

Intalnirea cu arta culinara frantuzeasca a avut loc dupa casatoria cu Paul Cushing Child, pe care l-a cunoscut in Sri Lanka. Ambii lucrau acolo pentru Serviciile Secrete. Dupa putin timp de la mutarea in Paris, Julia s-a inscris la cursul de gatit Le Cordon Bleu.

Mai tarziu, a urmat si alte cursuri de gatit. La unul dintre acestea, Cercle des Gourmettes, le-a cunoscut pe Simone Beck si Louisette Bertholle, cu care a scris o carte de gatit special pentru femeile din America. In 1951, au deschis impreuna o scoala in Paris, L'école des trois gourmandes.

Dupa o perioada s-a mutat cu sotul sau in SUA. Acolo a publicat retete traduse din franceza in engleza. In urma succesului obtinut cu volumul Mastering the art of French cooking, si-a inceput cariera in televiziune, iar emisiunea The French Chef i-a adus premiile Emmy si Peabody.

Pentru faptul ca a gatit mai tot timpul cu unt si smantana a fost criticata indelung, insa replica ei a fost pe masura: atat timp cat te concentrezi pe chestiuni nutritive, nu te bucuri de mancarea in sine.

Spre finalul vietii si-a donat bucataria Muzeului de Istorie Nationala din Washington. A murit in 2004, la aproape 92 de ani.

Viata ei a inspirat-o pe Julie Powell sa creeze un blog de gatit in 2002. Apoi a aparut cartea Julie and Julia: 365 Days, 524 Recipes, 1 Tiny Apartment Kitchen, iar in 2009 a fost lansat filmul Julie & Julia, cu Meryl Streep in rolul principal.

Volume publicate de Julia Child: The French Chef Cookbook, Mastering the Art of French Cooking (vol. II), From Julia Child's Kitchen, Julia Child and More Company, Julia's Breakfasts, Lunches & Suppers etc.

Foto: Wikipedia

Autor:  Alina Tibichi