Site coolinaria.ro

Fructele uscate sunt sanatoase?


Fructele uscate sunt sanatoase? Fructele uscate sunt gustarea ideala pentru un film, dupa pranz, in drum spre serviciu etc.
In cea mai pura forma, sunt, de fapt, fructe proaspete, dar fara apa. Ca sa se usuce, ele sunt deshidratate fie cu ajutorul soarelui si vantului, fie in cuptoare speciale.

Prin deshidratare, unii nutrienti devin si mai concentrati. Potrivit unui studiu publicat in 2005, antioxidantii din prune si struguri, spre exemplu, sunt de doua ori mai puternici decat cei din fructele proaspete.

Din pacate, alte fructe isi pierd din valoarea nutritionala in timpul uscarii, in principal din cauza caldurii. Vitamina C, spre exemplu, se deterioreaza, iar caisele pierd din calciu si potasiu. Daca o caisa cruda are 90.6 mg de potasiu, dupa deshidratare va avea 40.7 mg. Totusi, nu tine foarte mult cont de acest aspect. Pana la urma, fructele incep sa-si piarda din valoarea nutritiva din momentul in care sunt recoltate.

Ai grija cand te gandesti sa urmezi o dieta cu fructe uscate. Spre exemplu, o caisa uscata e doar o particica dintr-o caisa proaspata, dar are aceeasi cantitate de zahar si acelasi numari de calorii.
Dintre fructele uscate dulci mai fac parte ananasul (contine zahar rafinat), merisoarele (din cauza gustului acru, mereu vor fi conservate cu mai mult zahar) si pepenele rosu (are putini nutrienti, dar mult zahar).

Pentru consum sunt ideale aceste fructe: caise (fibre, fier, vitaminele A si C), pere (fibre dietetice, cupru, vitamina C), mere (fibre si fitonutrienti), mango (fitonutrienti, acizi grasi omega-3, vitaminele A, C si E), cirese (antioxidanti), smochine (potasiu, fier, acid folic), stafide (fibre), prune (vitamine), papaya (antioxidanti), afine (vitaminele A, B si E), rosii (licopen, vitamina C).

Fructele uscate contin: antioxidanti, polifenol, probiotice, carotenoizi (in piersici, caise), pectina (fibra care scade nivelul colesterolului), acid tartar si sorbitol (mentin sanatatea sistemul digestiv. Se gasesc in prune, stafide).

Iata de ce trebuie sa tii cont cand cumperi fructe uscate:
- pe lista de ingrediente nu trebuie sa gasesti sulfiti (aditivi care ajuta la pastrarea culorii);
- fructele uscate nu trebuie sa arate ca cele proaspete. Poate nu sunt la fel de frumoase, dar cele brune si vestejite sunt cele mai bune;
- ai grija la continutul de zahar. Fructele uscate nu trebuie sa fie dulci precum bomboanele.

Autor:  Alina Tibichi