Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru ascutit cutite


Sfaturi pentru ascutit cutite Dupa o perioada, mai indelungata sau nu, cutitele nu mai feliaza asa de bine painea, carnea, legumele etc. In functie de suprafata si produsele pentru care au fost utilizate, lama lor isi pierde din ascutime.
Ca sa faci economie, in loc sa le arunci, cumpara-ti o piatra de polizor sau diamantata. Nu e greu sa le ascuti, trebuie doar sa stii care e metoda cea mai buna.

Iata de ce anume trebuie sa tii cont cand ascuti cutite:
- daca ascuti un cutit ca la carte, il vei avea mult timp in bucatarie;
- intre lama si piatra trebuie sa se formeze un anumit unghi. Il poti intreba pe vanzator sau poti alege tu unul intre 10 si 30 de grade. Chiar daca un unghi mai mic inseamna o lama mai taioasa, efectul este de scurta durata. In schimb, un 17 grade e perfect;

- conteaza sa pastrezi unghi constant cat timp ascuti;
- cu cat ascuti mai mult, cu atat muchia va fi mai taioasa;
- lama cutitului se pune oblic pe piatra si se misca inainte si inapoi;
- ascutirea lamei pe marginile pietrei garanteaza un tais mai bun;

- in cazul unor pietre de ascutit este interzisa stropirea cu apa sau ulei. Daca, din greseala, ai turnat, sterge cat mai bine cu putinta. In cazul altora se recomanda umezirea usoara. Asadar, citeste cu atentie instructiunile primite odata cu cutitele,

Pentru ascutire ai nevoie de o piatra de polizor de buna calitate, cu o suprafata destul de abraziva (diamantata) si una de ceramica. Aceasta din urma inlatura urmele de otel de pe lama mai usor decat cea diamantata. Asadar, se foloseste la final.
Ca sa scapi mai usor de impuritatile formate, misca lama in partea opusa ascutirii.

Cand te opresti din ascutit? Cand ti se pare ca lama e destul de taioasa si o verifici sau cand incep sa apara mici zgarieturi pe cutit.

Autor:  Alina Tibichi