Site coolinaria.ro

Ce este dieta raw?


Ce este dieta raw? Conform dietei raw, cele mai bune alimente pentru corp sunt cele consumate fara a fi gatite in prealabil, adica in starea lor naturala.
Expunerea produselor la o temperatura ridicata implica alterarea enzimelor care ajuta la digestie si la absorbtia nutrientilor. Caldura distruge vitamina C, compusii care lupta impotriva cancerului, folatii etc.

Cu cat mancam mai multa hrana gatita, cu atat organismul e fortat sa produca mai multe enzime (absenta enzimelor inseamna probleme digestive, imbatranire prematura, ingrasare). In schimb, alte produse sunt mai bune pentru consum dupa ce au fost gatite. Rosiile, spre exemplu, isi tripleaza continutul de licopen.

Unele persoane adopta dieta raw pentru detoxifiere de la 3 la 21 de zile. Apoi au de ales: fie continua cu acest regim alimentar, fie se intorc la mancarea de dinainte.

Alimentatia raw inseamna mai putine grasimi saturate si trans, continut redus de zahar si sodiu, nivel ridicat de vitamine si minerale.

Alimentele de baza in dieta raw sunt: spanac, cereale integrale, fasole, fructe uscate, nuci, seminte incoltite. Nu este permis consumul de zahar, cafea si alcool.

Produse crude care trebuie evitate: ciuperci, mazare, cartofi, frunze de rubarba, pastarnac, seminte de hrisca etc. De asemenea, este indicata si evitarea produselor pentru care s-au folosit coloranti, aditivi alimentari si pesticide.

Cum se pregatesc alimentele crude
- se pun la inmuiat si incoltit (de la 2 ore la o zi);
- se deshidrateaza, dar niciodata la o temperatura mai mare de 47 grade Celsius. Se pot folosit deshidratoare;
- se trec prin blender sau prin robotul de bucatarie (pentru supe, smoothie, hummus);
- prin fermentare etc.

Cine doreste sa urmeze dieta raw poate sa aleaga una din urmatoarele variante:
- regim alimentar vegan;
- legume + produse de origine animala (lapte crud, branza din lapte crud), carpaccio (carne cruda), ceviche (peste crud);
- doar alimente crude;
- alimente crude + mancare gatita.

Avantajele dietei raw sunt: surplus de energie, vedere mai clara, reducerea aparitiei unor afectiuni, slabire etc.

Dieta raw ridica, insa, si anumite semne de intrebare intrucat favorizeaza deficienta de acizi grasi omega-3 si de vitamina B12. Acest lucru duce la anemie si probleme neurologice.
Pentru evitarea unor asemenea probleme, adeptii sau viitorii adepti ai dietei raw sunt sfatuiti sa consume cel putin de doua ori mai mult fier decat persoanele non-vegetariene, sa manance cel putin 8 portii de alimente cu calciu zilnic si sa consume nuci si seminte.

Autor:  Alina Tibichi