Site coolinaria.ro

Smochinele - sanatate naturala


Smochinele - sanatate naturala Nutritionistii ne recomanda sa mancam smochine cand suntem tentati sa cumparam chipsuri, in loc de desert sau cand ne este pofta de ceva dulce. Spre deosebire de foarte multe produse din comert, ele constituie o sursa excelenta de vitamine si minerale. Iata mai multe informatii despre aceste fructe.

Ce nu stiai despre smochine
- in lume sunt peste 600 de sortimente;
- nu rezista foarte bine daca sunt transportate pe distante lungi;
- in Orientul Mijlociu, fac parte din masa traditionala;
- in unele culturi, frunzele de smochina sunt folosite pentru a impacheta carnea si pestele.

Smochinele sunt o sursa de: vitaminele A, B si K, apa, fibre dietetice, proteine, grasimi, carbohidrati, acizi organici, fier, calciu (100 g smochine uscate = 16% din doza zilnica recomandata), magneziu, potasiu (regleaza nivelul de zahar din sange), fibre dietetice, mai multe tipuri de antioxidanti (cu cat e mai coapta smochina, cu atat contine mai multi antioxidanti) etc.

Despre smochine se stie ca:
- potolesc pofta de mancare;
- te ajuta sa slabesti, dar ai grija, pentru ca 100 g smochine proaspete = 25 calorii, 100 g smochine uscate = 100 calorii;
- intrucat sunt alcaline, ajuta la reglarea pH-ului organismului;

- scad semnificativ riscul aparitiei cancerului mamar in perioada de postmenopauza;
- datorita pectinei, o fibra solubila, pot scadea nivelul colesterolului;
- au un usor efect laxativ si diuretic;

- usureaza digestia produselor din carne datorita enzimei numite proteaza;
- sunt recomandate pentru alinarea simptomelor asteniei, a iritatiilor gastro-intestinale, a afectiunilor pulmonare si a febrei acute;
- previn aparitia afectiunilor coronariene datorita acizilor grasi omega-3 si omega-6;

- stimuleaza apetitul sexual. Pune peste noapte 2-3 smochine la inmuiat in lapte. A doua zi le poti manca;
- previn instalarea hipertensiunii intrucat contin mult potasiu si putin sodiu;
- te ajuta sa elimini toxinele "vinovate" de aparitia cancerului de colon datorita fibrelor.

Impotriva bronsitei acute se foloseste o infuzie din 40-120 grame de smochine la un litru de apa. Tratamentul e recomandat si in caz de laringita.

Pentru tratarea dispepsiei sau prevenirea constipatiei, se lasa la inmuiat smochinele in apa calda pana la 12 ore. A doua zi dimineata, trebuie mancate pe stomacul gol.

Pentru uz extern, smochinele sunt recomandate cand e vorba de inflamatii ale cavitatii bucale (abces, gingivita, stomatita etc.).

Extractul din frunze de smochin este folositor in prevenirea diabetului.

Autor:  Alina Tibichi