Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru legume la gratar


Sfaturi pentru legume la gratar Pentru o cina usoara sau drept garnitura la diverse mancaruri, poti pregati niste legume la gratar. Le speli si cureti foarte bine, apoi le tai la diferite dimensiuni, le ungi cu ulei sau unt si le pui pe gratar. Pentru mai multa savoare, poti folosi diverse condimente.

In unele retete se mentioneaza ca, mai intai, legumele trebuie sa fie aproape fierte. Ca sa respecti intocmai cerinta, tine-le in apa clocotinda cel putin un sfert de ora, apoi scurge-le bine, greseaza-le cu ulei de masline, unt sau margarina si pune-le pe gratar, la foc mediu.

Sfaturi pentru legume la gratar
- daca le pui direct pe gratar, aseaza-le perpendicular cu sarmele, ca sa nu cada in foc;
- pentru mai multa aroma, dupa ce le-ai pus pe gratar, toarna unt topit pe ele;
- in functie de preferinte, poti presara pe legume piper si sare;

- cartofii rosii se injumatatesc, se invelesc bine intr-un strat dublu de folie de aluminiu si se pun pe gratar, cate 15 minute pe fiecare parte. Se servesc cu parmezan razuit si cu patrunjel proaspat tocat;

- rosiile pruna se taie in doua pe lungime, se asezoneaza cu coriandru proaspat tocat si cu ceapa verde si se tin pe gratar 3-5 minute;
- rosiile normale se taie, se ung cu ulei de masline si se pun pe gratar pentru 14-17 minute. La cele cherry, nu ai nevoie decat de 5-7 minute (in schimb, ele trebuie intoarse destul de des);

- ceapa verde se stropeste cu ulei de masline si se tine pe gratar pana la 4 minute (trebuie intoarsa pe o parte si pe alta din cand in cand;
- ceapa rosie sau galbena se pune pe gratar pentru maxim 10 minute, apoi se presara pe ea frunze de busuioc si bucatele de gogosar rosu copt;

- gogosarii se curata de seminte, se taie fasii si se pun pe gratar maxim 8 minute. La final se toarna pe ei un mix dintr-o lingura de otet balsamic si o lingura de capere;
- vinetele se taie in curmezis, se pun pe gratar cate 4-5 minute pe fiecare parte, apoi se stropesc cu otet balsamic si se servesc cu menta proaspat tocata;

- porumbul se pune cu tot coji in apa rece pentru cel putin un sfert de ora, dupa care se rumeneste pe gratar cam 25 de minute. Uneori, se intoarce de pe o parte pe alta. Cand e gata se curata de coji si matase, se unge cu 2 linguri de unt topit si se presara pe el boia de ardei afumat;

- dovlecelul se tine pe gratar 5 minute. Se poate manca cu coaja de portocala razuita;
- andivele se injumatatesc pe lungime, se ung cu o lingura de ulei de masline si se pun pe gratar, 10-12 minute pe fiecare parte.

Autor:  Alina Tibichi