Site coolinaria.ro

Dieta pentru schimbarea metabolismului


Dieta pentru schimbarea metabolismului De multe ori, metabolismul este principalul factor care ne influenteaza silueta. Fie ca ardem rapid carbohidratii si grasimile, fie ca dureaza (de unde si expresia "organism lenes"), metabolismul este cel care dicteaza lucrurile.

Uneori, in ciuda regimurilor alimentare urmate, nu reusim sa ajungem la o anumita greutate. Solutia consta, nu in schimbarea dietei, ci in stimularea metabolismului.

Cum facem acest lucru? Urmand dieta lui Matt Stone, un cercetator independent. Pe baza mai multor studii efectuate, el a creat un program menit atat sa ne ajute sa ajungem la greutatea dorita, cat si ca sa ne permita sa mancam ce vrem, dar sa fim in continuare supli si sanatosi.

Prima etapa consta in consumarea cat mai multor alimente si intr-un minimum de exercitii fizice. Consumul de zahar este destul de limitat. In schimb, ai voie cat mai multi carbohidrati.

A doua etapa presupune sa mananci 3 mese zilnice, la intervale regulate si de aceeasi greutate. Fiecare masa trebuie sa aiba: - intre 20 si 40 grame de proteine;
- alimente cu amidon (un cartof, putin orez, 2 felii de paine din grau integral etc.);
- grasimi sanatoase.
Dupa maximum 30 de zile, dieta trebuie oprita, indiferent de cat de bine te-ai simtit. In caz contrar, pot aparea probleme de sanatate, dar si de greutate.

A treia etapa presupune elaborarea unui nou regim alimentar si respectarea lui.

Alimente recomandate: carne slaba, peste (somon, ton), oua, cartofi, legume (spanac, salata verde, broccoli, sparanghel), fulgi de ovaz, produse lactate (lapte, unt, iaurt), fructe (mere, pere), grau integral, ulei de cocos, ceai de ierburi etc.

Exercitiile fizice trebuie facute numai din placere. Fa treaba prin gradina sau casa in loc sa mergi la alergat prin parc.

Meniul unei zile
- mic dejun: 2 oua jumari cu salsa, tortilla sau fajita cu leguminoase;
- pranz: cartofi copti cu branza, broccoli fiert la aburi;
- cina: cheeseburger cu salata.

Avantaje
- imbunatateste metabolismul dupa o dieta urmata inadecvat;
- incurajeaza consumul de alimente neprocesate;
- nu interzice total unele produse;
- elimina sindromul dietei yo-yo.

Dezavantaje
- nu incurajeaza exercitiile fizice;
- mesele contin multe grasimi saturate;
- cantitatea de calorii este mult prea mare pentru persoanele mai putin active;
- mananci orice vrei si oricand vrei;
- unele persoane s-au ingrasat dupa prima etapa.

Autor:  Alina Tibichi