Site coolinaria.ro

Bucataria Africii de Sud


Bucataria Africii de Sud Un singur cuvant descrie foarte bine bucataria Africii de Sud: curcubeu. De ce? Pentru ca e locul unde se intalneste arta culinara indigena cu cea europeana, asiatica si americana. Colonialismul si imigrarile au influentat mult gastronomia locala.

Totusi, si inainte de acestea, bucataria indigena era variata. Se baza pe consumul de plante, frunze, bulbi, nuci si fructe. Pe parcurs au aparut cerealele si animalele, in special bovinele. Acest lucru a insemnat o reala imbunatatire a alimentatiei.

Meniul sud-african de baza consta in cereale integrale, in special sorg, lapte pus la fermentat (asemanator iaurtului) si carne (mai ales de vita, desi erau crescute si oi, si capre).

Dintr-o masa tipic sud-africana nu lipsea pasatul de ovaz, numit "pap". In zonele rurale, era lasat la fermentat cateva zile, mai ales daca era facut din sorg, in loc de porumb, pentru a avea o aroma picanta.

Alte caracteristici ale bucatariei sud-africane
- din categoria legumelor si leguminoaselor, cele mai populare sunt dovleacul, fasolea si orezul;
- irlandezii au dus in Africa varza si cartofii albi copti cu unt;
- in multe familii, carnea este principalul ingredient al mesei. Foarte des se pregateste carne la gratar. Si biltongul (carne uscata conservata) e larg raspandit;

- in unele weekend-uri, o masa inseamna carne la grill si faina de porumb;
- chiar si faptul de a consuma carne are o insemnatate. Pentru nuntasii sositi de departe, spre exemplu, se cumpara un animal viu, se sacrifica, apoi se pregateste o masa mare;
- odata cu urbanizarea, au fost introduse in consum faina alba, orezul alb si fasolea;

- daca inainte de sosirea americanilor pap-ul se facea in general din sorg, dupa aceea a predominat utilizarea fainii de malai;
- introducerea pe piata a produselor amintite anterior a insemnat micsorarea consumului de ingrediente locale, dar si formarea altor obiceiuri de gatit.

Bucataria sud-africana se remarca prin stilul regional de gatit Cape Dutch. Acesta presupune, printre altele, utilizarea condimentelor precum nucsoara si pudra de ardei iute. El se datoreaza atat stilului european de gatit, cat si sclavilor adusi din Malaezia, insula Java sau Bengal.

Mancarurile cu condimente si arome au ajuns in Africa de Sud prin intermediul muncitorilor indieni, in secolul al XIX-lea. Tot ei au adus condimentele picante si reteta de samosa (aluat cu carne, cartofi, mazare, linte etc.)

Mancaruri traditionale din Africa de Sud
- Bobotie (carne picanta cu topping de oua). Este un fel de mancare popular in Africa de Sud, poate chiar cel mai apropiat de mancarea nationala, intrucat nu se mai face in alta tara;
- Amasi (lapte batut);
- Boerewors (carnati facuti traditional, adica la gratar);
- Isidudu (pasat cu dovleac);

- Umphokoqo (salata africana cu porumb);
- Umvubo (lapte batut cu pasat uscat) etc.
- Melkkos (desert pe baza de lapte);
- Mageu (bautura fara alcool, facuta din pasat fermentat).

Bauturi africane
Berea este o bautura apreciata de sute de ani, cu mult inainte de colonizare. Reteta traditionala presupunea utilizarea cerealelor locale, mai ales a sorgului. Fata de cea europeana, berea africana era nefiltratata si avea putin alcool.

Conform unei traditii de pe la 1800, vizitatorii satelor africane erau intampinati cu un vas mare cu lapte fermentat.

Autor:  Alina Tibichi