Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cuscus


Sfaturi pentru gatit cuscus Cuscusul este o mancare traditionala a berberilor (un grup etnic din Africa de Nord), fiind intalnit cu precadere in Libia, Algeria, Tunisia si Maroc.
Daca in Libia se serveste cu carne de miel, vita sau camila, in Tunisia se mananca cu de toate, iar in Egipt e considerat mai mult un desert si consumat cu lapte aromat cu flori de portocal.
Gatit cum trebuie, cuscusul este usor si pufos, neavand textura nisipoasa ori de guma.

Despre cuscus
- nu are aroma (exact ca in cazul pastelor);
- se serveste cu: carne, condimente, ierburi, legume, fructe uscate, nuci etc;
- pentru a gati cuscus veritabil, ai nevoie de timp si de un vas special, numit couscoussiere.

Sfaturi pentru a gati cuscus
- in mod traditional, se pregateste la aburi;
- daca il fierbi sau il prajesti, risti sa fie lipicios;
- tine cont de sortimentul cumparat;

- cand aplici o metoda traditionala de gatit la aburi, nu se recomanda sa acoperi oala cu un capac, intrucat aburul poate sa inmoaie cuscusul mai mult decat trebuie;
- daca nu ai steamer, este buna si o sita termorezistenta. In cazul in care sunt prea mari gaurile, foloseste o bucata de tifon;

- poate fi gatit precum orezul. Infierbanta untul, adauga cuscusul, amesteca, apoi pune bulionul, lasa sa fiarba, redu caldura si acopera pana cand lichidul e absorbit;
- ca sa dublezi sau chiar sa triplezi volumul unui cuscus instant, evita metoda cu apa care fierbe. Lasa-l sa se faca la aburi, la foc redus;

- daca este gatit, poate fi mancat in cateva zile;
- in congelator rezista pana la 3 luni.

De ce nu-ti iese gustos cuscusul
- nu cumperi cuscus facut din cereale integrale. Desi poate sa arate ca cerealele, multe tipuri de cuscus de pe piata sunt, de fapt, un fel de pasta;
- nu folosesti cantitatea corecta de apa. La 115 gr cuscus ai nevoie de 240 ml apa;

- pui cuscusul inainte ca apa sa inceapa sa fiarba. In general, cuscusul luat din supermarket nu are nevoie decat de 5 minute pentru a sta deasupra apei foarte fierbinti, nu clocotinde. Cand incepe apa sa fiarba, stinge focul si pune cuscusul;

- nu-l lasi suficient pentru a se inmuia. Asigura-te ca oala e acoperita pentru ca aburul sa inmoaie cuscusul;
- uiti sa amesteci usor in el cu o furculita.

Autor:  Alina Tibichi