Site coolinaria.ro

Vopsirea ecologica a oualor de Paste


Vopsirea ecologica a oualor de Paste

Probabil cel mai important simbol al Pastelui este incondeiatul oualor. Mai demult, ouale erau vopsite in culori vegetale, astazi se folosesc mai mult cele sintetice, chimice, daunatoare nu doar sanatatii tale, ci si mediului inconjurator. Daca e prima data cand vopsitul oualor revine in sarcina ta, voi incerca sa te ajut furnizandu-ti cateva idei de incondeiere ecologica a oualor de Paste.

Ziua in care este bine sa vopsesti ouale difera de o zona geografica la alta. in Moldova si Dobrogea ouale se vopsesc in Joia Mare, dar in Ardeal si Oltenia in Vinerea Mare.

In mod obisnuit, ouale se vopsesc intr-o singura culoare, rosu, dar se folosesc si alte culori, fiecare cu semnificatia specifica. Daca doresti sa vopsesti ouale in diverse culori, dar folosind vopsea naturala iata o lista cu diverse metode de incondeiere a lor:

•patrunjelul – vopseste ouale in galben. Pune la inmuiat peste noapte 2 legaturi de patrunjel. Fierbe-le a doua zi intr-o jumatate de litru de apa. Lasa-le sa stea 15 minute in vasul acoperit. Apoi pune inauntru ouale proaspete, bine spalate cu o solutie slaba de detergent, ca sa se degreseze si lasa-le sa fiarba 10 minute.

•ceapa rosie – vopseste ouale in rosu. Fierbe un pumn de coji de ceapa in 250 ml de apa. Lasa-le sa stea 12 ore cu capac. Apoi fierbe ouale in lichid si lasa-le sa stea inauntru pana obtii culoarea pe care o doresti.

•cafeaua - da culoarea maro. Pentru o nuanta accentuata de maro, ai nevoie de cafea proaspat macinata. Fierbe mai intai cafeaua intr-un vas mare, ca sa nu dea in foc. Apoi pune ouale proaspete inauntru si lasa-le 10 minute, la foc mic.
•urzicile - vopsesc in verde. inmoaie in apa de peste seara urzici proaspete. Lasa-le sa stea 12 ore. A doua zi, fierbe ouale in zeama lor.
•sfecla rosie - da un rosu-violet de Burgundia. Ia o sfecla rosie, tai-o bucati si fierbe-o in 500 ml de apa aproxmativ 15 minute. Adauga apoi ouale si fierbe 10 minute. Lasa-le sa stea in lichid pana obtii culoarea dorita. Trebuie sa stii ca pentru a accentua culoarea este deajuns sa adaugi o lingura de otet in vopsea.

Dupa vopsire si uscare, unge ouale cu un servetel imbibat cu ulei pentru a acoperi astfel porii, a le da straluciresi a le conserva.

Pentru oua cu modele florale, parintii mei folosesc o tehnica foarte simpla, invatata din mosi-stramosi: se alege o frunza sau o floare si se fixeaza pe coaja oului cu ajutorul unui tifon sau a unei bucati de matase subtire care se inoada. Invelit in matase, oul se lasa in vopsea atat cat este nevoie, dupa care ramane "la uscat" pe o farfurie. Se indeparteaza matasea si, odata cu aceasta, funza sau floarea. Conturul florii va aparea intr-o nuanta mult mai deschisa pe suprafata oului.
Iata doar cateva din metodele de vopsire ecologica a oualor de Paste. Natura ne-a oferit mereu solutii, doar ca trebuie sa le cautam.

Asadar iti urez spor la incondeiat si Hristos a inviat!



Autor:  Simona Stefanuca