Site coolinaria.ro

Totul despre oparirea legumelor


Totul despre oparirea legumelor Oparirea legumelor sau a fructelor consta in tinerea lor in apa clocotinda in jur de 30 secunde, apoi racirea sub un jet de apa sau intr-un vas cu gheata. De ce sa oparesti legumele? Ca sa le inmoi, sa le reduci din aroma (ideal pentru ceapa) etc.

Iata si alte informatii despre oparirea legumelor:
- oparirea incepe in momentul in care apa da in clocot;
- legumele pot fi oparite doar pe jumatate, iar apoi complet mai tarziu;

- legumele sunt foarte gustoase cand sunt sotate in ulei cu usturoi. Pentru ca unele au nevoie de mai mult timp pentru sotare decat usturoiul, astfel ca nu pot fi gatite in acelasi interval, solutia consta in oparirea legumelor;

- prin oparire sunt eliminate si aromele neplacute;
- daca vrei ca legumele sa-si pastreze culoarea, pune putin bicarbonat de sodiu in apa;

- secretul unor legume oparite ca la carte consta in sare, cat mai multa sare adaugata in apa clocotinda. Nu numai ca legumele vor avea un gust mai bun, dar vor fi la fel de stralucitoare ca atunci cand erau crude;

- daca nu stii sigur cand sunt oparite legumele complet, testeaza-le cu o furculita. Foarte important este sa le racesti imediat dupa aceea, altfel se vor coace in propriul abur si se vor inmuia mult;

- morcovii si broccoli au nevoie de un timp mai mare de oparire;
- mugurii de sparanghel se fierb 30 de secunde, dupa care se scot si se pun in apa rece. Daca sunt lasati mai mult timp, se vor inmuia prea tare.

Avantajele oparirii legumelor
- scoate in evidenta culoarea si accentueaza aroma (ideal pentru legumele verzi);
- reduce timpul de prajire. Mai intai le oparesti, apoi le pui in tigaie. Putin timp de prajire, mai putin ulei folosit;
- reduce cantitatea de apa din unele legume;
- rosiile se curata de pielita mult mai usor.

Cum se oparesc legumele
Ai nevoie de: legume, sare, apa, gheata, un bol mare, o lingura cu gauri, o oala mare, prosoape absorbante de bucatarie, cutit si tocator.
Pune apa la fiert in oala. Pana incepe sa fiarba, pregateste legumele.
Ai grija sa le tai uniform pentru a se opari simultan.
Inainte sa dea apa in clocot, presara cateva linguri de sare in oala.
Cand incepe sa fiarba, pune legumele. Verifica-le dupa 20-25 de secunde.
Scoate-le pe rand si pune-le in bolul cu gheata.
In functie de preferinte, unele legume pot fi tinute in apa clocotinda pana la 2-3 minute.
Dupa ce s-au racit complet, pune-le pe prosoapele absorbante de bucatarie.

Autor:  Alina Tibichi