Site coolinaria.ro

Bucataria marocana


Bucataria marocana Despre bucataria marocana se poate spune ca este rafinata si foarte diversa, iar asta datorita interactiunii cu alte culturi de-a lungul timpului.
Cele mai puternice influente culinare au venit din partea musulmanilor medievali (au introdus maslinele si citricele), a arabilor (condimente noi, fructe uscate, nuci), a turcilor (kebab), din partea francezilor (cafea, vin) etc.

Intrucat climatul o permite, in Maroc exista o varietate de fructe si legume mediteraneene si chiar cateva tropicale. Mesele obisnuite includ fructe de mare si carne (de vita, miel, berbec, pui, camila, iepure).

Despre bucataria marocana
- este mai condimentata decat cea din Orientul Mijlociu;
- arome specifice: otet de lamaie, ulei de masline nerafinat, savoarea fructelor uscate etc.
- unele condimente sunt importate, altele sunt cultivate pe plan local;

- cele mai folosite condimente: chimion, scortisoara, ghimbir, sofran de India, piper, paprika, seminte de susan, coriandru;
- uleiul de argan este puternic, aromat si consumat mai ales in Marocul de Sud;
- curmalele sunt eticheta Marocului;

- cea mai importanta masa este cea de la amiaza, cu exceptia celei din timpul Ramadanului. Ea consta in salate reci si calde si in tajine (carne cu legume si condimente);
- de obicei, se servesc mai mult fructe de sezon decat desert;
- in deserturi si salate de fructe se foloseste apa de trandafiri;

- la finalul mesei, de regula, se bea ceai de menta indulcit (exista o adevarata ceremonie de pregatire si servire a ceaiului in Maroc, exact ca si in China);
- cea mai populara bautura este ceaiul verde cu menta;
- este interzis consumul de carne de porc si alcool;

- cuscusul este consumat de foarte multa populatie;
- lumea incepe sa manance cand capul familiei spune: Bismillah! (In numele Domnului!);
- in loc de cutit si furculita, marocanii folosesc o bucatica mica de paine;
- in majoritate, cafeaua este pentru barbati.

Mancaruri marocane
- Pastilla (carne de pui sau porumbel in crusta crocanta, cu zahar si scortisoara);
- Tajine;
- Harira. Este cea mai importanta supa si se serveste in timpul Ramadanului, impreuna cu suc, curmale, lapte cald, paine si clatite marocane traditionale. Se pregateste din rosii, mazare, carne, linte si taitei mici;
- Taktouka (salata de gogosari verzi cu rosii, condimente si usturoi);
- Kaab el ghzal (aluat cu pasta de migdale si topping de zahar);
- Halwa shebakia (gogoasa in forma de covrig, cu miere de albine si seminte de susan).

Mesele zilei
- mic dejun: paine cu ulei de masline, ceai, clatite;
- pranz. O femeie din familie vine cu apa, sapun si prosop pentru ca fiecare de la masa sa se spele;
- cina este usoara. Poate sa fie alcatuita din resturi de la pranz sau din supe.

Este interzis sa arunci restul de paine. Aceasta, numita khubz, este intr-atat de sacra in Maroc incat, daca scapi o bucatica jos, trebuie s-o ridici si sa o saruti.

Foto: Wikipedia

Autor:  Alina Tibichi