Simbol al Olteniei noastre si emblema a Tarii Galilor, prazul e folosit ca aliment si medicament de foarte mult timp.
Se spune ca inclusiv Imparatul Nero il considera eficient pentru a-si drege vocea. Intrucat are un gust mai dulceag si o aroma mai discreta, poate fi consumat in locul cepei.
In praz gasim: flavonoizi, folati, polifenoli, vitamine (A, B6, C, K), minerale (mangan, fier, seleniu, potasiu, zinc, magneziu), fibre solubile si insolubile etc.
Vitaminele si mineralele din praz
- 100 gr praz = 33%
vitamina A din doza zilnica recomandata. Vitamina A ne protejeaza de infectii si are un rol important in dezvoltarea globulelor albe din sange;
-
vitamina B6, in combinatie cu vitamina C, cu fierul, manganul si folatii, echilibreaza nivelul zaharului din sange;
-
vitamina C este importanta pentru formarea colagenului;
-
vitamina K e necesara pentru coagularea sangelui si pentru sistemul osos;
-
fierul e necesar pentru formarea hemoglobinei;
-
zincul favorizeaza activitatea cerebrala.
Proprietatile prazului
- proprietati diuretice;
- proprietati anti-bacteriene datorita prezentei allicinei;
- are proprietati antiseptice si ajuta organismul sa faca fata infectiilor;
- se comporta precum probioticele. Consumul regulat de praz favorizeaza dezvoltarea bifidobacteriei din intestine;
- proprietati anti-canceroase. Potrivit unor studii, previne cancerul ovarian, de prostata si de colon.
Alte beneficii ale consumului de praz
- contine
kaempferol. Acest flavonoid protejeaza vasele sanguine de actiunea radicalilor liberi. In plus, ajuta la dilatarea si relaxarea vaselor. Totodata, reduce riscul aparitiei hipertensiunii;
- folatii din structura sunt importanti mai ales in timpul sarcinii. Ei micsoreaza concentratia de homocisteina din sange (homocisteina creste riscul afectiunilor coronariene);
- functioneaza precum un
antioxidant;
- alina inflamatiile;
- intareste sistemul imunitar;
- fibrele dietetice favorizeaza digestia;
- scade hipertensiunea;
- consumul regulat de praz a fost asociat cu cresterea nivelului colesterolului bun si cu diminuarea celui rau;
- studiile intreprinse au aratat ca allicina diminueaza producerea colesterolului prin inhibarea unei enzime din ficat;
- are
putine calorii (100 gr praz proaspat = 61 calorii).
Autor: Alina Tibichi