Site coolinaria.ro

Cum te ajuta micul dejun sa slabesti


Cum te ajuta micul dejun sa slabesti Multe persoane aleg sa nu manance nimic la micul dejun crezand ca, astfel, nu se vor ingrasa. Conform acestora, daca nu consumi nici grasimi, nici calorii, nu te ingrasi. Efectul, insa, este invers.

Serveste micul dejun si vei observa ca organismul iti va cere mai putine calorii si grasimi pe parcursul intregii zile. De ce? Pentru ca prima masa a zilei reduce senzatia de foame, iar la pranz vei consuma alimentele mai bune pentru silueta. Cu alte cuvinte, nu vei pune in farfurie prima bucata de friptura de prin frigider sau portia uriasa de cartofi prajiti de la restaurant.

Dimineata este momentul zilei cand se "trezesc" nevoile organismului. Adrenalina si cortizolul cresc, iar creierul incepe sa ceara energie (pe care o ia, in mod normal, din mancare).
Din moment ce sari peste micul dejun, creierul se va orienta spre energia din muschi, astfel ca metabolismul va scadea si te vei simti putin mai lent.

In plus, daca sari peste micul dejun, gandeste-te ca ajungi sa mananci seara, la cina, si a doua zi, la pranz. Asadar, peste 13-14 ore fara mancare. In tot acest interval, organismul incearca sa se foloseasca de ce are, ia energie din muschi, conserva tot ce poate.

Da, dimineata, multora dintre noi nu ne este foame, de aceea doar ne bem cafeaua sau ceaiul. Motivul? Nivelul de serotonina e mare, dar el scade pe parcursul zilei, astfel ca vom sfarsi prin a manca chiar si alimente mai putin indicate, iar asta numai pentru a ne potoli foamea.

Alte studii au aratat ca cei mici sunt mai putin obositi si nervosi, dau randament mai mare si se pot concentra mai usor daca mananca ceva la micul dejun. De altfel, lucrul acesta e valabil si in cazul adultilor.

Ce sa mananci dimineata?
Ai nevoie sa mananci ceva satios si care sa-ti dea si energie. Proteinele slabe sunt cea mai buna alegere, mai ales ouale. Este bine ca micul dejun sa fie un mix de proteine slabe si carbohidrati complecsi (de exemplu, oua fierte si paine de cereale integrale prajita).

Micul dejun ideal e format din cereale integrale, fructe si legume, intrucat acestea contin fibre de calitate superioara. De ce fibre? Pentru ca previn constipatia, favorizeaza digestia, scad nivelul colesterolului, tin sub control nivelul de zahar din sange si ofera senzatie de satietate mai mult timp.

Sunt bune si fructele congelate, intrucat sunt conservate imediat dupa recoltare, asadar atunci cand sunt coapte.

Daca vrei neaparat sa mananci cereale cu lapte, opteaza pentru cele care nu contin zahar. Conform unui studiu intreprins pe un esantion de 2000 de fete, cu varsta intre 9 si 19 ani, s-a ajuns la concluzia ca cele care au mancat ocazional cereale la micul dejun au avut un risc de ingrasare cu 13 procente mai mare fata de persoanele care au mancat regulat.

Chiflele, desi sunt facute din cereale integrale, au multe calorii, iar untul sau crema de branza adaugate au si ele un aport de calorii.

Alte idei pentru micul dejun:
- branza ricotta si sunca slaba;
- omleta din albusuri;
- un bol cu fulgi de ovaz si lapte degresat;
- banana cu unt de arahide;
- banana cu iaurt;
- smoothie de iaurt cu fructe;
- iaurt fara grasimi;
- tortilla cu unt de arahide si capsuni.

Autor:  Alina Tibichi