Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cu smantana


Sfaturi pentru gatit cu smantana Se intampla adesea sa ne apucam de gatit, dar sa realizam, la un moment dat, ca ne lipsesc untul sau laptele. Ce facem? Folosim un substitut! Si ce alt inlocuitor mai bun am putea gasi, daca nu smantana?
In afara de aceste situatii, mai folosim smantana cand pregatim supe-crema, sosuri ori diverse aluaturi.

De ce sa gatesti cu smantana? Pentru ca...
- nu are nevoie de nimic pentru a-i amplifica gustul;
- da gust dulce mancarurilor;
- face prajiturile sa fie mai pufoase;
- are o savoare destul de accentuata.

Cum gatim cu smantana
- intotdeauna, smantana se pastreaza in frigider;
- trebuie folosita cat mai repede. Desi rezista in frigider pana la doua saptamani, isi pierde din gust si aroma;

- nu e bine s-o pui la inghetat intrucat se separa in momentul decongelarii;
- inainte sa pui smantana in mancare, adu-o la temperatura camerei;
- nu servi smantana la masa din acelasi recipient in care sta in frigider. Pune cat ai nevoie intr-o farfurie, iar apoi baga cutia in frigider;

- daca ai observat ca s-a format lichid la suprafata, fie il arunci, fie il amesteci cu smantana;
- daca smantana capata alta culoare si un miros ciudat, trebuie aruncata;

- smantana se pune cand mancarea e aproape gata, intrucat prin fierbere sau supraincalzire poate sa se subtieze sau se inchege;
- ca sa nu se inchege, amestec-o cu o lingura de faina;
- supele si sosurile sunt mai cremoase daca pui in ele smantana. In plus, previne separarea;

- cu smantana mai poti face paine si deserturi la cuptor. Painea are o textura mai fina. Chiar si painea dulce (facuta cu dovlecei, morcovi) este mai buna cand pui smantana in aluat;
- incearca niste ciuperci cu rosii si dovlecei, ceapa si usturoi sotate, iar la final pune smantana si putin ghimbir.

Autor:  Alina Tibichi