Site coolinaria.ro

Idei de retete pentru masa de Paste


Idei de retete pentru masa de Paste Intrebarea cea mai des intalnita in aceasta perioada este: Ce gatesti bun de Paste? In general, se aleg retetele arhicunoscute: oua rosii, oua umplute, friptura de miel si cozonac. Daca vrei sa-ti impresionezi musafirii, adapteaza-le putin. Iata ce iti sugeram noi:

Antreu de Paste: Oua umplute... altfel
Ingrediente

8 oua, 2 linguri de maioneza, 1 lingura de condimente pentru hot-dog, 5 picaturi de colorant alimentar (rosu, verde sau albastru).

Mod de preparare
Fierbe ouale tari, apoi pune-le in apa foarte rece, iar cand s-au racit de tot, cojeste-le.
Intre timp, amesteca 120 ml de apa cu colorantul alimentar.
Cufunda ouale curatate in lichidul colorat, lasa-le cateva secunde sau pana cand ajung la culoarea dorita, dupa care scoate-le si pune-le pe un prosop absorbant de bucatarie.

Taie fundul fiecarui ou, ca sa stea pe platou, sa nu se rostogoleasca.
Apoi, decupeaza un capacel din varf, cam un sfert. Frumos este sa tai in zig-zag, cu ajutorul unui cutit ascutit.
Omogenizeaza galbenusurile scoase cu maioneza. Va rezulta o crema cu care vei umple ouale.
La final, pune capacelele si da platoul la rece pentru o jumatate de ora.
Pune-le ochi din bucatele de masline si vor arata ca niste puiuti care tocmai ies din ou.

Alaturi de ouale umplute, platoul de Paste mai poate include cateva felii de drob de miel umplut cu oua PATRATE.

Fel principal cu miel
Ingrediente

cca 2,5 kg pulpa de miel fara oase, cca 15 g patrunjel proaspat tocat, 1 lingura frunze de rozmarin proaspat tocate sau 1 lingurita de frunze uscate, 1 lingura frunze de cimbru proaspat tocat sau o lingurita de frunze de cimbru uscat, 3 linguri ulei de masline sau vegetal, 2 linguri sare, 1/2 lingurita piper, 2 catei de usturoi tocati fin

Mod de preparare
Incinge cuptorul la 160 grade Celsius.
Amesteca toate ingredientele, cu exceptia pulpei de miel.
Pune dupa aceea carnea intr-o tava de copt, legata cu sfoara alimentara ca o plasa, si presara peste ea mixul de ierburi.
Inainte de a da la cuptor, infige in carne un termometru de friptura, in partea mai groasa, ca sa va asigurati ca varful termometrului nu sta in grasime.
La cuptor trebuie sa stea, neacoperita, in jur de 2 ore si 5-15 min. sau pana cand termometrul arata ca a ajuns la 60 grade Celsius. Daca vreti sa fie mai bine facuta, asteptati pana ajunge la 68 de grade.
Scoate-o atunci din cuptor, acoper-o cu folie de aluminiu si las-o deoparte cam 15-20 de minute sau pana cand termometrul arata cca 62 grade Celsius (respectiv, 71).
Inainte de servire se indeparteaza sfoara alimentare. Pentru si mai mult gust, poti servi cu sucul lasat in tava.

Vrei ceva mai special de atat? Atunci pregateste-le musafirilor pulpa de miel glazurata cu miere.

Desert de Paste: Cuiburi de ciocolata
Ingrediente

cca 230 gr ciocolata semi-dulce, 2 cani sticksuri de cartofi (cartofi pai foarte subtiri, betisoare), migdale in ciocolata alba

Mod de preparare
Topeste ciocolata la bain-marie.
Cand e gata, indeparteaz-o de caldura si cufunda in ea sticksurile de cartofi.
Pulverizeaza spray de gatit intr-o forma de briose, dupa care pune cartofii de jur imprejurul peretelui, ca si cum ai face un cuib, rezultand o adancitura in mijloc.
Da la rece pentru cel putin 3 ore.
Umple apoi cuiburile cu migdale in ciocolata alba.

Pastele nu este Paste daca de pe masa lipsesc pasca cu smantana si cacao si cozonacul. Vrei sa testezi ceva inedit? Pregateste un cozonac special, cu ness, scortisoara si vanilie.

Lichior de oua pentru Paste
Ingrediente

4 galbenusuri, 500 ml lapte, 70 gr zahar, 1/4 lingurita scortisoara, 2 linguri pudra de cacao neagra neindulcita, 1 lingurita vanilie, cca 170 gr ciocolata neagra tocata fin, cca 230 gr smantana lichida, cca 60 ml lichior de ciocolata

Mod de preparare
Amesteca, la foc mediu, zaharul, galbenusurile, ciocolata, laptele, scortisoara si pudra de cacao.
Cand totul e omogenizat si incepe sa fiarba, ia de pe foc si pune bolul intr-un lighean cu gheata.
Amesteca in jur de cateva minute ca sa se raceasca mai repede.
Pune apoi smantana, vanilia si lichiorul.
Bautura se serveste imediat sau se pune in frigider.
Ca topping se poate folosi frisca cu scortisoara.

Autor:  Alina Tibichi