Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit mielul de Paste


Sfaturi pentru gatit mielul de Paste De pe masa de Paste nu trebuie sa lipseasca friptura de miel. Mai suculenta sau mai uscata, mai crocanta sau mai moale, ea poate fi servita atat simplu, cat si cu sos de menta si legume coapte.

Daca vrei sa pregatesti o friptura de miel delicioasa, ai in vedere urmatoarele sfaturi:
- tine cont de: forma bucatii de carne, temperatura interna dinainte de a o baga in cuptor, daca are sau nu oase (daca are, trebuie tinuta mai mult in cuptor), fluctuatiile de temperatura din cuptor;

- 500 gr carne de miel au nevoie de 30 minute in cuptor. Asadar, 1,5 kg carne presupune o ora si jumatate de asteptat;
- verifica stadiul de pregatire a fripturii. Taie o bucatica de miel din zona cu carne macra. Daca zeama e roz, atunci carnea e facuta potrivit; daca e rosie, mai are nevoie sa stea in cuptor; daca e cam transparenta, atunci e gata;

- ca sa stii sigur ca-ti iese reteta ca la carte, foloseste termometru de friptura. Acesta trebuie infipt in partea cu carne macra, nu langa os sau grasime;
- pentru a-si pastra savoarea si umiditatea, friptura trebuie pregatita la temperatura joasa;
- nu te complica in ceea ce priveste condimentele. Ai nevoie, in general, de usturoi, sare, ulei de masline;

- poti servi friptura cu sos de menta si legume coapte;
- legumele au nevoie de o ora pentru a se coace;
- din jumatate in jumatate de ora, stropeste carnea si legumele cu sucul din tava (in cazul in care le faci in acelasi vas);

- scoate bucatile de carne mai mari cand temperatura lor se apropie foarte mult de valoarea ce-ti "spune" ca e gata mancarea. Apoi lasa deoparte in jur de 15-20 de minute. In acest interval, carnea se va termina de gatit, iar temperatura interioara e posibil sa urce cu vreo 5 grade. La bucatile mai mici, temperatura interioara nu mai creste dupa ce sunt scoase din cuptor.

Friptura de miel poate fi pregatita si cu marinata.
Amesteca 3 catei de usturoi zdrobiti, 2 lingurite oregano uscat, 2 lingurite cimbru uscat, 2 lingurite rozmarin uscat, 1/4 lingurita piper negru.
Intinde mixul de condimente pe toata carnea, pune-o intr-o punga, adauga vin rosu sec, ulei de masline si zeama de lamaie, sigileaza punga, pune-o in alta punga si baga in frigider.

Dupa cateva ore sau chiar a doua zi, scurge marinata, scoate carnea, usuc-o cu un prosop absorbant de bucatarie si pune 2 lingurite de sare si 3/4 lingurita de piper in tava.
Cu restul de sare si piper asezoneaza carnea.
Pune carnea pe un gratar, apoi gratarul in tava.
Infige termometrul in partea cea mai groasa a carnii, dar nu langa os.

Alt mod de preparare pentru friptura de miel
Se incinge cuptorul la 180 grade Celsius.
Se pune uleiul sau untul in tava de copt pentru a se incalzi.
Se fac cate trei taieturi de o parte si de a alta a pulpei de miel.
In fiecare taietura se pun cate un catel de usturoi si o bucatica de rozmarin.
Se presara un strat gros de sare, pentru ca pielea sa aiba o textura crocanta.
Se scoate tava din cuptor si se pune carnea in ea.
Se baga inapoi pentru 30 minute.

Intre timp se curata, se spala si se taie legumele la marimea dorita.
Dupa o jumatate de ora se scoate carnea, se stropeste cu uleiul din tava, se pun legumele si se baga iarasi in cuptor.
Dupa inca o jumatate de ora se stropesc cu uleiul rezultat.
Cu un sfert de ora inainte de a scoate friptura din cuptor, se pune mazarea la fiert.
La final, friptura se acopera cu folie de aluminiu si se lasa deoparte cam 7 minute.
Se serveste cu mazarea si legumele pregatite.

Autor:  Alina Tibichi