Site coolinaria.ro

Traditii de Paste in lume


Traditii de Paste in lume Una dintre cele mai importante sarbatori crestine, alaturi de Nasterea Domnului, este Pastele. Cu mic, cu mare, indiferent de nationalitate sau cultura, luam parte la Invierea Celui care S-a sacrificat pentru omenire: Iisus Hristos.

Unele traditii prilejuite de aceasta sarbatoare sunt similare, ca de exemplu vopsirea oualor si pregatirea fripturii de miel. Altele difera.
Iata cum este marcat Pastele pe glob:

In Portugalia, in Vinerea Mare, se face un foc mare, iar oamenii ard papusi de paie.

In Spania, in Duminica Floriilor, se merge la biserica cu ramuri si frunze de palmier. Daca cele ale baietilor sunt simple, ale fetelor sunt impodobite cu beteala si bomboane.
In Miercurea Cenusie (cu care incepe Postul Pastelui), oamenii isi deseneaza o cruce din cenusa pe frunte, cerand astfel iertare divinitatii.
In Joia Mare, in unele zone, are loc "Dansul mortii".
Barbatii sunt imbracati in schelete si danseaza noaptea. Apoi, toata saptamana de dupa Paste e o sarbatoare continua.

In Italia, la inceputul Postului Mare, are loc Carnavalul de la Venetia.
In Duminica Floriilor, ramurile de palmier sunt inlocuite cu ramuri de maslin.
Din Joia Mare si pana in dimineata de Paste, clopotele nu se mai aud, iar in Vinerea Mare se obisnuieste ca preotul sa adune 12 barbati si sa le spele picioarele, exact cum a facut Hristos cu apostolii.
In prima zi de Paste, copiii cauta ouale ascunse prin locuinte si curti sau gradini.

In unele sate nemtesti, o data la 10 ani, se pune in scena o piesa de teatru, in semn de multumire fata de Dumnezeu.
Cat despre Duminica Floriilor, fata de alte tari, preotii merg la slujba calare pe magarusi.

In bisericile ortodoxe din Grecia, uneori, se pune in mijloc un sicriu, in Vinerea Mare, iar oamenii merg ca si cum ar fi o inmormantare.
In Sambata Mare, inainte de miezul noptii, preotii tin slujba religioasa, iar apoi le dau oamenilor lumanari aprinse.
In dimineata de Paste, se mananca uneori supa pregatita din stomac de miel si o prajitura traditionala cu migdale si portocale, servita cu sos de portocale picant.

Inceperea Postului Mare in Brazilia e marcata de Carnavalul de la Rio. Oamenii imbraca diverse costume, danseaza si se plimba pe strazi.
Carnavalul se organizeaza de 250 ani, adica de cand portughezii au ajuns pe taramurile braziliene, aducand cu ei asa-zisul carnaval "entrudo".
La inceput, oamenii aruncau unii in altii cu apa si faina. Apoi, politia a interzis aceasta practica din cauza violentei iscate. Atunci a aparut carnavalul asa cum il stim noi astazi.

In Argentina, in Sambata Mare, femeile imbraca poncho-uri viu colorate si danseaza si canta in onoarea lui Pukllay (spiritul carnavalului).
La final, pentru a marca incheierea carnavalului, se sacrifica o oaie.

In Mexic, Pastele e format din doua saptamani si doua festivaluri diferite: saptamana sfanta (din Duminica Floriilor pana in Sambata Mare) si perioada pascala (de la Paste pana in urmatoarea duminica).
Uneori, Semana Santa e sarbatorita mai mult decat Semana Pascua.
In dimineata de Paste se merge la slujba religioasa, apoi se organizeaza tot felul de activitati distractive prin oras.

In timpul Postului Mare, in Etiopia, crestinii nu mananca si nici nu cumpara produse de origine animala (carne, oua, lactate).
In Duminica Floriilor, ei isi confectioneaza inele si coronite facute din frunze de palmier, cu cruciulite marcate pe ele.
Prima zi de Paste incepe la 20.00 in Sambata Mare si se incheie la 3 dimineata in Duminica de dupa Inviere.
Dupa slujba religioasa, oamenii merg acasa si iau micul dejun pentru a sarbatori incheierea postului. Se mananca traditional paine facuta cu smantana.
Principala masa de Paste se serveste dupa-amiaza si consta in clatite "injera", care se mananca cu friptura de miel sau berbec, numita "beg wot".

Crestinii din India nu vopsesc ouale, dar le cumpara din magazine si le ofera cadou copiilor.

In Australia, Iepurasul le aduce cadouri copiilor in dimineata de Paste.

Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori in Israel.
Au loc mai multe procesiuni care amintesc de drumul spre Golgota facut de Iisus Hristos.

Autor:  Alina Tibichi